ΜΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα Τρίκαλα τίμησαν τη μνήμη του Οσίου Φιλοθέου του εκ Σκλαταίνης

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε στα Τρίκαλα, η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου του εκ Σκλαταίνης. Σήμερα το πρωί τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία στον μοναδικό ναό που φέρει το όνομα του αγίου και βρίσκεται στο χωριό Ρίζωμα Τρικάλων, όπου ήταν και ο τόπος καταγωγής του εορταζόμενου αγίου.

Χοροστάτησε και προεξήρχε, ο οικείος μητροπολίτης Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος πλαισιωνόταν από τον Αρχιμανδρίτη Αχίλλιο Τσούτσουρα και τον Πρωτοπρεσβύτερο Ευάγγελο Καραμίντζιο, ενώ δεκάδες ήταν και οι πιστοί που προσήλθαν για να τιμήσουν τον Άγιο Φιλόθεο.

Το θείο λόγο κήρυξε ο π. Αχίλλιος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο Φιλόθεο τον εκ Σκλαταίνης, τονίζοντας πως «σήμερα γιορτάζουμε τη μνήμη του τοπικού αυτού αγίου και το πνευματικό ανάστημα αυτής της περιοχής. Υπήρξε ένας άνθρωπος ο οποίος έδωσε όλη του τη ζωή στους αγώνες για την πίστη μας, δίνοντας την καλή μαρτυρία, ότι ζει Κύριος ο Θεός. Με ψυχική δύναμη και με γενναιότητα μέσα στο φρόνημά του ανήλθε στους ιερούς βράχους των Μετεώρων και σε αυτόν οφείλεται ό,τι όμορφο υπάρχει σήμερα στην ιερά μονή του Αγίου Στεφάνου».

Ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Συνόδου πρόσθεσε μάλιστα πως «ο όσιος εκεί ευπρέπισε και ανήγειρε πρωτίστως το καθολικό το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα για να δοξάζεται ο άγιος Θεός, αλλά και να θυμίζει σε όλες τις γενεές, ότι ένας ευλογημένος άνθρωπος από την περιοχή αυτή και το ιερό αυτό χωριό, εξήλθε ασκητεύοντας μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε την εποχή εκείνη και ανήλθε στους ιερούς βράχους των Μετεώρων, για να στήσει εκεί το κατηχητήριο του Θεού και να διδάξει στους ανθρώπους που διψούσαν τον αιώνιο λόγο του Θεού», διευκρίνισε.

Σημείωσε δε πως «χαιρόμαστε σήμερα διότι ένας άγιος υπάρχει δίπλα και κοντά μας, για να μας βοηθάει και να μας στερεώνει στις δυσκολίες της ζωής και μέσα από την καρδιά μας αναπέμπεται μία δοξολογία προς τον Θεό, ότι επέβλεψε σε μας και επέτρεψε να εξέλθει από την περιοχή αυτή ένα άνθος πνευματικό. Κρατούμε περισσότερο την πνευματική του διδαχή, την διδασκαλία του, την αφοσίωσή του στο Θεό και κρατούμε αυτά τα οποία ο ίδιος ως ιερά παρακαταθήκη μας άφησε, να είμαστε δηλαδή υπομονετικοί, φιλόθεοι και φιλάνθρωποι», κατέληξε ο π. Αχίλλιος

Στο τέλος της ακολουθίας, ο εφημέριος του ναού π. Ευάγγελος Καραμίντζιος, ευχαρίστησε τον κ. Χρυσόστομο και τον π. Αχίλλιο για την παρουσία τους κα εν συνεχεία τελέστηκε η ακολουθία της αρτοκλασίας και διαβάστηκε το ύψωμα του αγίου.

Φωτογραφίες | Orthodoxia Infoto

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις