Μετά τη σημερινή του αγιοκατάταξη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο πρώτος εσπερινός του Αγίου Γερβασίου στην Πάτρα

Το απόγευμα της Πέμπτης πλήθος Ιερέων και Μοναχών και ευσεβών Χριστιανών, Πατρέων και άλλων, κατέκλυσε τους χώρους των Κατασκηνώσεων του π. Γερβασίου, στην Αγία Παρασκευή των Συχαινών, όπου τελέσθηκε σε κλίμα ιερού ενθουσιασμού και βαθειάς συγκινήσεως, ο πρώτος Εσπερινός του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Γερβασίου των Πατρών μετά τη σημερινή του Αγιοκατάταξη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων και Διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεώς.

Ο Σεβασμιώτατος με βαθειά συγκίνηση και εσωτερική ευφροσύνη, μίλησε για τον Άγιο Γερβάσιο, ο οποίος ξεκίνησε μικρό και καταφρονεμένο, φτωχό και πονεμένο παιδί, από την Γρανίτσα της Γορτυνίας, όπου γεννήθηκε το 1877 για να φθάση μετά από πολλούς κόπους και δάκρυα και στεναγμούς, στην πόρτα του αοιδίμου Μητροπολίτου των Πατρών Ιεροθέου, ο οποίος έγινε ο προστάτης του και φύλακας άγγελός του.

Η γνωριμία του νεαρού Γεωργίου, μέτεπειτα π. Γερβασίου, με τον Άγιο Νεκτάριο, στην κηδεία του Ιεροθέου, ήτο οικονομία θεία για την αγία πορεία του π. Γερβασίου, ως μαθητού της Ριζαρείου, ως Φοιτητού της Θεολογικής Σχολής, ως Στρατιωτικού Ιερέως, ως Καθηγητού θεολόγου, ως Ιεροκήρυκος και Πρωτοσυγκέλλου εν Πάτραις και εν Αθήναις, ως Ηγουμένου και Πνευματικού, ως προστάτου των ορφανών και πενήτων, ως υπερασπιστού των αδικουμένων και των Προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας και του Πόντου, ως ιδρυτού των Κατηχητικών Σχολείων και Κατηχητικών Νηπιαγωγείων, των Κατασκηνώσεων και των συσσιτίων σε χρόνους και καιρούς δύσκολους για την Πατρίδα μας, ως σημειοφόρου και θαυματουργού εν όσω ζούσε, αλλά και μετά την προς Κύριον αγίαν μετάστασίν του.

Ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθηκε στα της συγκλονιστικής εξοδίου Ακολουθίας του στον Ναό του Αγίου Δημητρίου Πατρών, το 1964 (εκοιμήθη 30 Ιουνίου), για τις χιλιάδες Λαού που με δάκρυα, αλλά με την βεβαιότητα της Αναστάσεως εκραύγαζαν «Άγιος, Άγιος». Επίσης για τον τάφο του που είναι από τότεβτόπος προσκυνήματος και για την λαμπράν ημέραν της Ανακομιδής των ιερών του Λειψάνων, στις 29 Ιουνίου το 2014.

Τέλος μίλησε για τις ενέργειες προς αγιοκατάταξη του Αγίου Γερβασίου και ευγνωμόνως ανεφέρθηκε στο σεπτό πρόσωπο του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος εισηγήθη στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την κατάταξη εις τας δέλτους των Αγίων, του π. Γερβασίου. Εκάλεσε δε όλους να ψάλουν την φήμη του Πατριάρχου.

Εν συνεχεία ελιτανεύθησαν η αγία Κάρα και η ιερά Εικόνα του Οσίου Γερβασίου, με τους χορούς των ψαλτών, τους Μοναχούς και τις Μοναχές και το πλήθος των πιστών να ψάλουν το Απολυτίκιο και τους ύμνους του Αγίου Γερβασίου και τα τροπάρια της Αναστάσεως.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις