Στο αρχαιότερο εκκλησιαστικό μνημείο την παλαιοχριστιανική βασιλική του αγίου Ισιδώρου (4ος-5ος αι.)

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη του αγίου Μεγαλομάρτυρος Ισιδώρου του εν Χίω

Το αρχαιότερο εκκλησιαστικό μνημείο της Χίου η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου (4ος-5ος αι.), με τις ενέργειες του Σεβασμιωτάτου ανακαινίσθηκε και αποκαταστάθηκε στην αρχαία μορφή της. Ως εκ τούτου το ιερό προσκύνημα αποτελεί το επίκεντρο της τιμής της μνήμης του Πρωτομάρτυρος της Χίου, δεδομένου ότι σε αυτό ευρίσκεται και το τάφος του Αγίου.

Ο εορτασμός από φέτος έλαβε την μορφή των Α’ Ισιδωρίων, δηλαδή Ιερών Ακολουθιών καθόλη την εβδομάδα από 8ης έως 14ης Μάϊου. Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Λειτουργίας ακολούθησε η Λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ισιδώρου του εν Χίω, η οποία εκκίνησε από την Βρύση του Μελεκ Πασά, τόπο μαρτυρίου Νεομαρτύρων (έναντι του Εργατικού Κέντρου Χίου) και πορεύθηκε διά των οδών Δημοκρατίας, Κανάρη, Λεωφόρου Αιγαίου, Νεοφύτου Βάμβα, Κοραή και Σκυλίτση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

Συμμετείχαν και συμπροσευχήθηκαν οι Αρχές της Νήσου και ο ευσεβής Λαός. Κατά το Κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθηκε στην καταγωγή του Αγίου Ισιδώρου από την Αίγυπτο, στις πνευματικές ευκαιρίες της Αιγύπτου (Ιωσήφ ο Πάγκαλος, Μωϋσής, φυγή στην Αίγυπτο, Ευαγγελιστής Μάρκος), αλλά και στην Διακονία της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Αφρικανική Ήπειρο, στις χώρες με τα έμφορτα στάχυα, που περιμένουν να δεχθούν τον σπόρο του Χριστού, του Χριστού που προσέλαβε την φύση του ανθρώπου κάθε φυλής για να οδηγήσει στην σωτηρία.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις