Σε όλες τις ιερές ακολουθίες προεξήρχε ο μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος

Κοντά στους προστάτες αγίους της Εύβοιας βρέθηκε το διήμερο της Μεταμορφώσεως ο μητροπολίτης Χαλκίδος

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην πανηγυρίζουσα και θαυμαστώς διασωθείσα ιερά μονή Οσίου Δαυΐδ όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς στα γεγονότα που βίωσαν στο όρος Θαβώρ οι πρόκριτοι των μαθητών και τονίζοντας πώς κάθε χριστιανός καλείται να μετέχει στα ίδια βιώματα, καλλιεργώντας την αγάπη και την εμπιστοσύνη στον Χριστό τον οποίο δεν αρκεί να παραδεχόμαστε αλλά πρέπει να τον γνωρίζουμε και να τον ομολογούμε ως Θεάνθρωπο. Να εγκεντρίζουμε τη ζωή μας με εκείνον και το θέλημά του έστω κι αν η εποχή μας και η ταυτισμένη με αυτήν λογική παραμερίζει την σωτήρια πίστη και την υπακοή στον Θεό βάζοντας στη θέση τους την ολέθρια αυτοδιάθεση που διαστρεβλώνει την γνήσια ταυτότητα του ανθρώπου και τον υποβιβάζει ολοένα και χειρότερα.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε στη θεία λειτουργία στην ιερά μονή Οσίου Δαυΐδ ενώ τον ιερό άμβωνα διακόνησε ο πρωτοσύγκελος π. Νικόδημος Ευσταθίου, αναφέροντας ότι η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος διδάσκει μεγάλες αλήθειες που αποτελούν θεμέλια της πίστεώς μας. Απαντά σε ερωτήματα όπως τι είναι ο Χριστός, τι είναι ο άνθρωπος, τι είναι ο παράδεισος και πως αξιωνόμαστε κι εμείς να απολαύσουμε τη θέα του Χριστού.

Το απόγευμα του Σαββάτου στο ιερό προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπι τελέστηκε ο εσπερινός του πρώτου ευχαριστήριου εορτασμού, του θαύματος του Οσίου Ιωάννου της απρόβλεπτης βροχοπτώσεως στις 7 Αυγούστου 2021 και διασώσεως του Προκοπίου από την πυρκαγιά. Λίγο πριν τον εσπερινό μεταφέρθηκε στον ναό του Οσίου Ιωάννου εν πομπή η εφέστιος ιερά εικόνα των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, προστατών της ενορίας του Προκοπίου.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο κ. Χρυσόστομος πλαισιούμενος από κληρικούς όλης της Βορείου Ευβοίας, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε με πολυπληθέστατη συμμετοχή ευσεβών προσκυνητών η λιτάνευση του σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου και της εικόνας των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπως έπραξαν πριν ένα χρόνο υπό την απειλή της πύρινης λαίλαπας οι δύο εφημέριοι ιερείς μαζί με τα μέλη του Συλλόγου Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας και Διάσωσης Προκοπίου και τους εναπομείναντες άνδρες εθελοντές υπερασπιστές της κωμοπόλεως μετά την εκκένωση του Προκοπίου κατά την συμβουλή της Πολιτικής Προστασίας.

Την Κυριακή το πρωί ο Σεβασμιώτατος προέστη στη θεία λειτουργία κατά την οποία έλαβε χώρα και η εις πρεσβύτερον χειροτονία του εκ Προκοπίου καταγομένου Διακόνου Ανέστη Δανέλη. Στον νουθετήριο λόγο του προς τον χειροτονούμενο ανέφερε την κατεύθυνση της διακονίας του ιερέα ο οποίος είναι μάρτυρας και κήρυκας του αναστάντος Χριστού, διάκονος της εκκλησίας, των μελών της και εργάτης του επαίνου της εκκλησίας. Λίγο πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε πρωτοπρεσβύτερο τον π. Δημήτριο Πατεράκη εφημέριο της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Προκοπίου.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Σπαθαρίου Κηρέως όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού κανόνος της Θεοτόκου. Στη διδακτική ομιλία του ο κ. Χρυσόστομος ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπως περιγράφονται και υμνούνται στην κατανυκτική ακολουθία της ιεράς παρακλήσεως που ψάλλεται κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο εν όψει της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και εν συνεχεία παρουσίασε στους ευσεβείς ενορίτες τον νέο εφημέριό τους, ευχόμενος να εργασθούν από κοινού ώστε να συνεχίσει να καρποφορεί η λογική ποίμνη του Χριστού.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις