Ο Επίσκοπος Μπενίν και Τόγκο Αθανάσιος στην ενορία της καρδιάς του

Κοινός Κατανυκτικός Εσπερινός της Ε΄ Νηστειών στην ΙΒ΄ Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια

Για δέκατη τρίτη χρονιά την Κυριακή 21 Απριλίου στην ΙΒ΄ Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια (Ζωγράφου – Ιλίσια – Γουδή) τελέστηκε κοινή ακολουθία Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου με την συμμετοχή των Ιερέων και των πιστών των Ιερών Ναών και των παρεκκλησίων της Περιφέρειας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στην πορεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στα πρόσωπα που η Εκκλησία θέτει ως πρότυπα μίμησης και κυρίως σε αυτό της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας η οποία μας δίνει το παράδειγμα της υπομονής και της δύναμης στον αγώνα κατά των προσωπικών παθών του καθενός μας.

Πριν την απόλυση ο κ. Κύριλλος επαίνεσε την ιδέα του κοινού Κατανυκτικού Εσπερινού και εξέφρασε την χαρά του για την παράδοση που έχει δημιουργήσει η τοπική εκκλησιαστική κοινότητα και καταλήγοντας ευχήθηκε «Καλό Πάσχα» σε κλήρο και λαό της πόλης του Ζωγράφου.

Στη συνέχεια ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ΙΒ΄ Αρχιεπ. Περιφέρειας Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Πανόπουλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο εκ μέρους όλων για την παρουσία του στην κοινή αυτή λατρευτική σύναξη και ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε κοινή απόφαση των προέδρων των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων το 2012 και έτυχε θερμής ανταπόκρισης τόσο από τους πατέρες όσο και από τον πιστό λαό της περιοχής.

Στο ιερό αναλόγιο διακόνησαν χοροί ιεροψαλτών από την ενορία της Αγίας Μαρίνας Ιλισίων και του Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου υπό την διεύθυνση του κ. Γρηγόρη Αναστασίου.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ο Επίσκοπος Μπενίν και Τόγκο Αθανάσιος στην ενορία της καρδιάς του

Την ίδια στιγμή ημέρες μεγάλης χαράς και ιδιαίτερης συγκίνησης έζησε ο νεοεκλεγείς Επίσκοπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αθανάσιος και μαζί του οι ιερείς και ο πιστός λαός της ενορίας του Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου στην ενορία που ανδρώθηκε πνευματικά και έζησε πάνω από μία δεκαετία, προερχόμενος από την ιδιαίτερη πατρίδα του το Κονγκό.

Μετά την ευλογία που έλαβε προ ημερών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο Επίσκοπος Μπενίν και Τόγκο κ. Αθανάσιος χοροστάτησε στην πρώτη ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της πόλης του Ζωγράφου την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ενθυμούμενος τα φοιτητικά χρόνια αλλά και τα πρώτα του ιερατικά βήματα στην ενορία αυτή.

Αναφέρθηκε στην πολύπλευρη στήριξη και την αγάπη που δέχθηκε από τους ιερείς και το ποίμνιο και το αμείωτο ενδιαφέρον τους για την πορεία του μέχρι την Αρχιερωσύνη. Εκ μέρους όλων τον Θεοφιλέστατο καλωσόρισε ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Πανόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τα βαθύτατα αισθήματα συγκίνησης, αγάπης και σεβασμού για την εκλογή του στον τρίτο βαθμό της ιερωσύνης και ευχήθηκε κάθε ευλογία και δύναμη στο έργο του νέου Επισκόπου στις τρεις αφρικανικές χώρες που καλείται να διακονήσει το Τόγκο, την Μπενίν και την Μπουργκίνα Φάσο, και μάλιστα υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς η Επισκοπή αυτή ως νεοϊδρυθείσα δεν έχει καμία υποδομή, κανένα υπόβαθρο και καμία οικονομική στήριξη.

Για το λόγο αυτό ο π. Χαράλαμπος διαβεβαίωσε τον κ. Αθανάσιο πως όπως η ενορία στάθηκε αρωγός στην προσωπική πορεία του Θεοφιλεστάτου όλα αυτά τα χρόνια έτσι θα συνεχίσει να στηρίζει και το ποιμαντικό έργο της Επισκοπής του. Ήδη με πρωτοβουλία των πατέρων έχει ξεκινήσει η συλλογή εικόνων, ιερών σκευών και άλλων απαραιτήτων εκκλησιαστικών αντικειμένων για τις ενορίες των τριών αυτών χωρών. Ως δώρο δε για την χειροτονία του η ενορία του Αγίου Θεράποντα προσέφερε μία καινούργια αρχιερατική στολή.

Την Κυριακή 21 Απριλίου (Ε΄ Νηστειών) ο Θεοφιλέστατος ιερούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο ιερό ναό Θεράποντος Ζωγράφου έχοντας μαζί του τους πατέρες της ενορίας. Επεσήμανε δε ότι και η πρώτη Θεία Λειτουργία του ως διάκονος και ως πρεσβύτερος είχαν λάβει μέρος στον ίδιο ναό ενώ κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στο βίο της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας σύσσωμο το εκκλησίασμα έλαβε κατά την διανομή του αντιδώρου την ευλογία του κ. Αθανασίου και τις θερμές του ευχές για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και την Αγία Ανάσταση.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις