Το απόγευμα στις 6 θα τελεστούν το Μέγα Απόδειπνο και η Ιερά Παράκληση

Εορτάστηκε η ανάμνηση του θαύματος στον Άγιο Δημήτριο «των Όπλων»

Με την προηγιασμένη θεία λειτουργία συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί οι εορταστικές εκδηλώσεις στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου των Όπλων στα Κάτω Πατήσια με αφορμή την ανάμνηση του θαύματος του αγίου που επιτελέστηκε στον παλαιό ιστορικό ναό τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου του 1821.

Στην θεία λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων προέστη ο προϊστάμενος του ναού αρχιμανδρίτης Φιλούμενος Ρούμπης, συνεπικουρούμενος από τους συνεφημερίους του ναού, ενώ αρκετοί πιστοί προσήλθαν στο ναό για να παρακολουθήσουν την κατανυκτική ακολουθία και να προσκυνήσουν την εικόνα του αγίου και το ιερό λείψανό του.

Προ της απολύσεως ο π. Φιλούμενος ευχήθηκε προς όλους ο άγιος Δημήτριος έτσι όπως βοήθησε στην επανάσταση του γένους μας να βοηθά στην προσωπική μας και πνευματική ανάσταση και να μας αξιώσει μαζί με εκείνον να συζήσουμε στην ουράνιο βασιλεία.

Υπενθυμίζεται, ότι οι εορτασμοί θα κορυφωθούν σήμερα το απόγευμα στις 6 με την τέλεση του Μεγάλου Αποδείπνου και της Ιεράς Παράκλησης προς τον Άγιο Δημήτριο Όπλων.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 203 ΧΡΟΝΙΑ

Ο ιερός ναός του Αγίου Δηµητρίου των Όπλων, εκτός του πλήθους των αναφορών του στην τοπική παράδοση, συνδέεται άρρηκτα και µε την Ελληνική Επανάσταση, αποτελεί δε κοµβικό σηµείο για την έναρξη του αγώνα στην Αττική.

Ο οπλαρχηγός Μελέτης (Χατζή) Βασιλείου με τη συνοδεία του, φορτωμένος με οπλισμό, τον οποίο θα μετέφερε στη Χασιά (Φυλή), για τον εξοπλισμό των Χασιωτών επαναστατών, το βράδυ της 31ης Μαρτίου διανυκτέρευσε μέσα στον ναό του Αγίου Δημητρίου.

Εκεί άκουσε μια φωνή προερχόμενη από την εικόνα του Αγίου να τον προστάζει: – «Στα όπλα». Αναστατωμένος ξύπνησε και πιστεύοντας ότι ήταν θαύμα και προειδοποίηση, πρόσταξε τα παλικάρια του να φορτώσουν αμέσως τον οπλισμό στα υποζύγια και να φύγουν, όπως και έγινε, χωρίς να τους προλάβουν οι Τούρκοι, οι οποίοι είχαν σκοπό να κατάσχουν τα όπλα.

Από τότε ο Ναός ονομάσθηκε «Άγιος Δημήτριος των Όπλων». Η παρέμβαση του Αγίου Δημητρίου στον χώρο του παλαιού ιερού ναού υπήρξε καταλυτική για την απελευθέρωση της πόλεως των Αθηνών.

Φωτορεπορτάζ: Αναστάσιος Βόπης | Orthodoxia InFoto

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις