Παρέστη ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ενώ τον συντονισμό είχε ο αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γιάγκου

Εκδήλωση μνήμης για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην κατάμεστη από νέους και νέες αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η καταληκτική συναυλία στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης που πραγματοποιήθηκαν φέτος κατόπιν της αφιέρωσης του έτους 2022 από την Εκκλησία της Ελλάδος στην επέτειο συμπληρώσεως 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο οποίος εξέφρασε τις θερμές ευχές του προς τους συντελεστές, τους συνεργούς και όλους τους παρισταμένους κληρικούς και λαϊκούς. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης ενώ την εκδήλωση τίμησαν διά της παρουσίας τους και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Τον συντονισμό και την ευθύνη της οργανώσεως είχε ο Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Γιάγκου, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεώς, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο κ. Άνθιμο για την έμπνευση, την καθοδήγηση και την στήριξη για την όλη επιτυχή οργάνωση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πολλούς Αγίους της Εκκλησίας, οι οποίοι γεννήθηκαν και έδρασαν σε διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας του Πόντου και της Ιωνίας, τονίζοντας το γεγονός της ζωντανής και καθημερινής παρουσίας των Αγίων στη ζωή των χριστιανών.

Την παρουσίαση της εκδηλώσεως ανέλαβε ο καθηγητής κ. Ηλίας Λιαμής Δρ. Θεολογίας, μουσικός και συγγραφέας, ο οποίος και ανέγνωσε κείμενα με άμεση σχέση με την Μικρά Ασία και συγκεκριμένα αφηγήσεις Μικρασιατών προσφύγων που ο ίδιος διέσωσε. Την γενική καλλιτεχνική διεύθυνση είχε ο καθηγητής μουσικής και χοράρχης της Νεανικής Χορωδίας της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης κ. Ηρακλής Παναγόπουλος. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος περί τους 150 χορωδούς και 30 χορευτές. Συμμετείχαν οι νεανικές χορωδίες α) της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του κ. Ηρακλή Παναγόπουλου, β) του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου υπό την διεύθυνση της κας Μαρίας – Έμμας Μελιγκοπούλου και την συνδρομή των φοιτητών ειδίκευσης χορωδίας, γ) του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου υπό την διεύθυνση του κ. Χρυσοστόμου Σταμούλ, και δ) του Ιερού Ναού Αγίου Προφήτου Ηλιού Πυλαίας υπό την διεύθυνση της μαέστρου κας Ελεονώρας Καλαιτζίδου. Εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε ο βυζαντινός χορός «Ηδύμελον» υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Ιωάννου Τσάμη. Ακόμη, την εκδήλωση πλαισίωσε το Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών της Χριστιανικής Καταφυγής Νέων υπό την διδασκαλία του κ. Κωνσταντίνου Κατσαρού, καθηγητή φυσικής αγωγής.

Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως προβλήθηκαν εικόνες εποχής, απεικονίζουσες διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης υπό την επιμέλεια της κας Άννας Φωτίου. Την καταληκτική ομιλία εκφώνησε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Αθανασίου Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κ. Άνθιμο, συνεχάρη τον π. Βαρνάβα Γιάγκου για την άρτια οργάνωση και όλους όσοι συνεργάστηκαν κυρίως τους καλλιτέχνες των ορχηστρικών σχημάτων εντέχνου και παραδοσιακής μουσικής, τους υπευθύνους των χορωδιών καθώς και τους χορωδούς και χορευτές, οι οποίοι άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων στους παρευρισκόμενους.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις