Αγρυπνία στον Άγιο Γεώργιο Νέου Ψυχικού στη μνήμη του Αγίου Μιχαήλ του Χωνιάτη

Σε μυσταγωγική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 3ης Ιουλίου ιερά αγρυπνία στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Αρχιεπισκοπής Αθηνών τιμώντας τη μνήμη του Αγίου Μιχαήλ του Χωνιάτου, Μητροπολίτου Αθηνών, με την ευκαιρία της επετείου οκτακοσίων ετών από την κοίμησή του.

Η ιερά αγρυπνία τελέστηκε από τον μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο, συλλειτουργούντος του Αν. Διευθυντή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτη Θεολόγου Αλεξανδράκη, αμφότερων προσκεκλημένων του προϊσταμένου του ως άνω ιερού Ναού αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Σταθάκη, ενώ συμμετείχαν και πολλοί ευλαβείς ενορίτες.

Ο π. Θεολόγος Αλεξανδράκης απηύθηνε προς το ευσεβές εκκλησίασμα την εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου Β’, επί τη επετείω οκτακοσίων ετών (1222-2022), της κοιμήσεως του Μητροπολίτου Αθηνών Αγίου Μιχαήλ του Χωνιάτου που συμπίπτει με τη συμπλήρωση εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο Άγιος Μιχαήλ έλκει εξάλλου την καταγωγή του  από τις Χώνες της Μικράς Ασίας.

Ακολούθως ο π. Θεολόγος , προσέφερε στον κ. Χρυσόστομο, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., και της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, εικόνα του αγίου Μιχαήλ Χωνιάτου, που στεφανώνει την πόλη της Χαλκίδος την οποία επισκέφτηκε επανειλημμένως στη διάρκεια του βίου του. Συναριθμείται για αυτό το λόγο και στην τοπική αγιολογία της Εύβοιας. Ευχήθηκε δε ολοκάρδια στον μητροπολίτη Χαλκίδος να απολαμβάνει τα δώρα της αγάπης, που είναι  η ύψιστη ευλογία κατά τον Χωνιάτη.

Εν συνεχεία ο κ. Χρυσόστομος, στην αντιφώνησή του, ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την άδεια να επισκεφτεί και να λειτουργήσει στον ιερό ναό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Αναφέρθηκε, συγκινημένος, στον Άγιο Μιχαήλ Χωνιάτη, ως τελευταίο Βυζαντινό μητροπολίτη Αθηνών αλλά και ως εκφραστή της ποιμαντικής επιστήμης. Ευχήθηκε θερμά στον προϊστάμενο του ναού αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Σταθάκη χρόνια πολλά και τις πρεσβείες του αγίου που φέρει το όνομά του. Εξήρε το έργο που επιτελούν τόσο ο π. Θεολόγος όσο και ο π. Μιχαήλ, ως συνεργάτης του Ι.Π.Ε. και μέλος της συγγραφικής ομάδας του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οι Άγιοι των Αθηνών».

Τέλος ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Μιχαήλ Σταθάκης, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Χρυσόστομο που κόσμησε με την παρουσία τη μνήμη του Αγίου καθώς και τον π. Θεολόγο και τους λοιπούς πατέρες, εξήρε το έργο του Αγίου, του οποίου έχει την τιμή και την ευλογία να φέρει το όνομά του, ενώ επεσήμανε και την λόγια παρουσία του Αγίου στον μητροπολιτικό θρόνο της πόλεως των Αθηνών, τη στιγμή που ο Άγιος Μιχαήλ Χωνιάτης θεωρείται μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της άρρηκτης ένωσης Χριστιανισμού και Ελληνισμού, και της σύζευξης αυτών των δύο πυλώνων, ως μήτρα του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού. Άλλωστε, πληθώρα στοιχείων για το έργο του αγίου μπορεί κανείς να συλλέξει από την ελληνική εργογραφία, ενώ για την προσωπικότητά του έχει γράψει και ο Φώτιος Κόντογλου ένα εξαιρετικό κείμενο, υπό τον τίτλο: «Το θρηνητικό τρυγόνι της αιώνιας Αθήνας».

Στην αγρυπνία έψαλε ο Βυζαντινός Χορός «ΤΡΟΠΟΣ», υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Αγγελίδη και συνεισέφεραν με το τάλαντο τους πολλά στη νυχτερινή μυσταγωγία.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις