Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Παναγία Εικονίστρια Πολιούχος Σκιάθου

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το Σάββατo και την Κυριακή, η Πανήγυρη της επετείου ευρέσεως της Ιεράς Εικόνας της πολιούχου της Σκιάθου Παναγίας «Εικονιστρίας», η οποία απεκαλύφθη το 1665 μ.Χ. στον γέροντα ασκητή Συμεών κατά θαυμαστό τρόπο και στις ημέρες μας φυλάσσεται με ευλάβεια στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.

Το απόγευμα του Σαββάτου στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου, αφού μεταφέρθηκε εκεί η ιερά Εικόνα της Θεοτόκου, έλαβε χώρα ο Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, διδάσκοντας τους πιστούς ότι ο Χριστός με την Ανάστασή του αποκαθιστά και το σώμα και την ψυχή των ανθρώπων, δηλαδή μας διατηρεί σώου και κατά συνέπεια ονομάζεται Σωτήρας μας. Αυτή την αποκατάσταση προδηλώνει η Παναγία Θεοτόκος, ως της Αναστάσεως τον τύπον εκλάμπουσα, διά της αειπαρθενίας και της, μετά την κοίμησή Της, μεταστάσεώς Της.

Την Κυριακή σύμφωνα με τοπικό έθιμο που θέλει να λειτουργούν και οι δύο Ενοριακοί Ναοί της Χώρας, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου, όπου ευρισκόταν και η Ιερά Εικόνα της Παναγίας. Προ της απαγγελίας του Αποστολικού Αναγνώσματος, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον κ. Θεοδόσιο Παρίση, μέλος της Ενορίας Γενεθλίου της Θεοτόκου και εθελοντή-συνεργάτη της, ο οποίος εκ νεαράς ηλικίας θητεύει στο ιερό αναλόγιο. Στο νουθετήριο λόγο του προς τον νέο Αναγνώστη, ο Σεβασμιώτατος τον παρότρυνε να συνεχίσει να αυξάνει τον ζήλο του προς τα ιερά γράμματα και να διακονεί με την ίδια θέληση την Εκκλησία.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας στους δρόμους του Νησιού, την οποία ακολούθησαν πολλοί Σκιαθίτες αλλά και αρκετοί παρεπίδημοι και μάλιστα από την αλλοδαπή, η οποία κατέληξε στον Μητροπολιτικό ναό των Τριών Ιεραρχών, όπου η Παναγία φυλάσσεται όλο τον χρόνο. Κατά τη διάρκεια της Λιτανείας οι Ιερείς και οι Ψάλτες, σύμφωνα με την προβλεπόμενη τάξη του εορτασμού, έψαλλαν τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας μας.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις