Αρχιερατικό συλλείτουργο στην Κόρινθο για τη μνήμη του Πολιούχου της Αποστόλου Παύλου

Με την Πανηγυρική αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, συνεχίστηκαν με λαμπρότητα οι Εορταστικές Εκδηλώσεις «ΙΣΤ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022». Από νωρίς το πρωί, ανήμερα της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου στην Ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ενώ της αρχιερατικής λειτουργίας, που ακολούθησε, προέστη ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, Αργολίδος κ. Νεκταρίου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενοςο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας, Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος.

Λόγους οικοδομής στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα, που κυριολεκτικά κατέκλυσε τον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου και τον περιβάλλοντα χώρο, απηύθυνε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, επεσήμανε ότι σήμερα καυχάται όχι μόνο η Κόρινθος και η Πατρίδα μας, αλλά σύμπασα η Ευρώπη, καθώς εορτάζουμε την μνήμη του Αποστόλου των Εθνών. Εμείς καυχόμεθα για Αυτόν, αλλά Αυτός καυχάται για τον Σταυρό του Κυρίου μας και την προερχόμενη εκ του Σταυρού ανάσταση. Τα σώματα είναι ναοί του Θεού. Εκκλησία είναι ο άνθρωπος και είναι ανώτεροι οι άνθρωποι, ως ναοί, από τους κτιριακούς ναούς. Καυχόταν επίσης για τον Θεό ο Απόστολος, γιατί τον ώθησε να κατανοήσει την έννοια της οικουμενικότητος στο σύνολο της. Καυχήθηκε ακόμη για την πίστη Του ο Απόστολος και για τον θεομένο άνθρωπο, που εκπληρώνει τον σκοπό του σωζόμενος δια του Χριστού. Ενώ όμως ο Απόστολος καυχάται για τους ορθούς λόγους εμείς καυχόμεθα ειλικρινώς; Ομοιάζει η υπερηφάνεια μας με αυτή του Αποστόλου ή εμπεριέχει ιδιοτελή επαρμένα εφαλτήρια; Ο Απόστολος Παύλος είναι ένας καθρέφτης. Κοιτώντας τον πρέπει να αναφωνούμε «Πίστεως Μέγας ο Θεός» και να το εννοούμε ειλικρινώς, όπως ακριβώς ο προστάτης Απόστολος μας.

Σημαντικότατη η πρωτοβουλία, συνέχισε ο άγιος Χαλκίδος, του κ. Διονυσίου, με την συνδρομή του Περιφερειάρχου κ. Νίκα να εκδώσουν στην επέτειο της 15ετούς ποιμαντορίας του, την ερμηνευτική προσέγγιση του μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου, στις δύο Προς Κορινθίους Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, για να φτάσει κατ’ αυτόν τον τρόπο η Αγία γραφή σε κάθε σπίτι της ευλογημένης αυτής Μητροπόλεως.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, αφού ευχαρίστησε τον άγιο Χαλκίδος για την εμπνευσμένη θεολογικά ομιλία του και τα καλά του λόγια, εμφανώς συγκινημένος δήλωσε βαθύτατα υποχρεωμένος και ευγνώμων τόσο για την συγκλονιστική παρουσία των Κορινθίων στην πανήγυρη του Πολιούχου τους όσο και για όλους τους συντελεστές των «ΙΣΤ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2022», γιατί χωρίς την βοήθειά τους δεν θα δινόταν σε όλους μας η δυνατότητα να ξανά βιώσουμε, με θρησκευτική κατάνυξη, ιεροπρέπεια αλλά και την δέουσα μεγαλοπρέπεια την μνήμη του Πολιούχου και προστάτου μας Απ. Παύλου, μετά την διετή θλιβερή αποχή λόγω της πανδημίας.

Εξ ονόματος όλων των Κορινθίων, ευχαρίστησε θερμά τον προεξάρχοντα Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για την ευλογία, που παρείχε στο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας με την τέλεση της Θ. Λειτουργίας και ονομαστικώς τους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την άκρως τιμητική παρουσία τους. Επίσης στο πρόσωπο του Δημάρχου Κορινθίων κ. Νανόπουλου ευχαρίστησε τις Αρχές του τόπου για την συνδρομή τους και στο πρόσωπο του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας, Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου όλους τους εργαζομένους στην Ι. Μητρόπολή μας. Ιδιαιτέρως δε ευχαρίστησε τον Κορίνθιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαο Ταγαρά για την προσωπική μέριμνα και το ενδιαφέρον του για την ολοκλήρωση σημαντικών κτιριακών έργων της Ι. Μητροπόλεώς μας.

Ο λαμπρός εορτασμός ολοκληρώθηκε ανακηρύσσοντας ως Ευεργέτες της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα για την πλέον σημαντική βοήθεια και συνδρομή του στην ολοκλήρωση ή την ανακαίνιση σημαντικών κτιριακών έργων της Ι. Μητροπόλεώς μας, όπως και την συνδρομή του στο πνευματικό έργο της Μητροπόλεώς μας με την έκδοση βιβλίων πνευματικής οικοδομής, ως και τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Απόστολο Παπαφωτίου, Προϊστάμενο και κ. Γεώργιο Πετρίτση, για την πολυετή, αφιλοκερδή προσφορά τους και τις σπάνιες επιστημονικές συμβουλές τους, αποδίδοντάς τους τιμητικώς το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου, την μέγιστη διάκριση της Αποστολικής Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου.

Στην σύντομη αντιφώνηση του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, αφού ευχαρίστησε με θερμούς λόγους τον κ. Διονύσιο, εξέφρασε την τιμή, την χαρά και την ικανοποίηση του για την βράβευση αυτή, που την εκλαμβάνει ως βράβευση συνολικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Εκκλησία, την τροφό και μάνα του Γένους.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις