Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ ΛΟΓΩ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Αρχιερατικός εσπερινός στην Κόρινθο προς τιμήν του Πολιούχου Αποστόλου Παύλου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος, η μνήμη του πολιούχου της Κορίνθου Αποστόλου Παύλου, στον καθεδρικό ναό που τιμάται το όνομά του στην Κόρινθο. Το απόγευμα της Τρίτης, τελέστηκε ο Συνοδικός αρχιερατικός εσπερινός προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, ως εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ο οποίος απουσίαζε λόγω ασθενείας, πλαισιουμένου υπό των Συνοδικών Μητροπολιτών, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Αργολίδος κ. Νεκταρίου, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, Τρίκης κ. Χρυσοστόμου, Καρπενησίου κ. Γεωργίου, καθώς και υπό των προσκεκλημένων υπό του Μητροπολίτου μας και εγκεκριμένων υπό της Ιεράς Συνόδου Μητροπολιτών, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ζιχνών κ. Ιεροθέου, Λευκαδός κ. Θεοφίλου, Σταγών κ. Θεοκλήτου, Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου, Λήμνου κ. Ιεροθέου, Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, του Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, του Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου και του οικείου ιεράρχη κ. Διονυσίου.

Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ο κ. Διονύσιος, από τα προπύλαια του Καθεδρικού Ναού, αναφέρθηκε στην θλιβερή συγκυρία των δύο προηγούμενων ετών που λόγω της δοκιμασίας της πανδημίας, μας στέρησε την δυνατότητα των οφειλόμενων λαμπρών εορταστικών Εκδηλώσεων προς τιμήν του Ενδόξου Αποστόλου. Εφέτος όμως σημείωσε αξιωνόμαστε και πάλι να τιμήσουμε λαμπρά τον «Πρώτο μετά τον Ένα» και εάν κάποιος αφελώς διερωτηθεί «γιατί τόση δόξα και τιμή;» θα του απαντήσουμε.  Τον τιμούμε γιατί Αυτός μας τίμησε πρώτος παραμένοντας στην Κόρινθο για δεκαοκτώ μήνες αρχικά και ακόμη τρεις αργότερα. Τον Τιμούμε γιατί απέστειλε στους προγόνους μας Κορινθίους τις δύο ομώνυμες επιστολές του, τις οποίες και εκδώσαμε μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ερμηνεία και σχολιασμό από τον μακαριστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρό Ιερεμία. Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε έναν προς έναν όλους τους αρχιερείς.

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, εκκίνησε την ομιλία του με τον πρόλογο της Α’ Προς Κορινθίους Επιστολής τρέφοντας την ελπίδα να προκαλεί και σήμερα ρίγος συγκίνησης στους Κορινθίους και ακολούθως διερωτήθηκε τι αποτέλεσε την αφορμή για να συγγράψει ο Απόστολος τον Ύμνο της Αγάπης. Αφορμή αποτέλεσαν τα εσωτερικά προβλήματα, που αντιμετώπιζε η Εκκλησία της Κορίνθου εκείνη την εποχή, καθώς ο Απόστολος Παύλος έγραφε για να απαντήσει σε αυτά τα προβλήματα. Τα χαρίσματα, που χορηγούσε εκείνη την εποχή το Άγιο Πνεύμα, όπως η γλωσσολαλιά, η θαυματουργία, η προφητεία και η ίαση των ασθενών δεν έπρεπε να αποτελούν στοιχεία ανταγωνισμού, ζήλειας και προστριβών, αλλά χαρίσματα για την οικοδομή της Εκκλησίας. Εάν επομένως, κάποιος επεδίωκε να τα διαχωρίσει, θα επετύγχανε το ακριβώς αντίθετο από τον σκοπό, για τον οποίο τα χορήγησε το Άγιο Πνεύμα.

Προέτρεψε λοιπόν ο Απόστολος ο ζήλος τους να στραφεί προς τα σημαντικότερα χαρίσματα, όπως η «καθ’ υπερβολήν οδός», ο «ανώτερος δρόμος», η αγάπη. Προέβλεψε ο Απόστολος ότι όλα τα προαναφερόμενα χαρίσματα και η προφητεία και η γλωσσολαλιά και η θαυματουργία θα πάψουν να υπάρχουν. Θα μείνουν τα τρία σημαντικότερα: Η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Σημαντικότατη η πίστη, που μετακινεί βουνά, σημαντικότατη η ελπίδα, λέγει ο Απόστολος, όμως «μείζον δε τούτων η αγάπη». Και ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος με την παράκληση να κρατήσουμε βαθιά στην καρδιά μας φυλαγμένη την προτροπή του Αποστόλου μας: «Αδελφοί διώκετε την αγάπη».

Εν συνεχεία, συνοδεία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της πόλεως και χιλιάδων πιστών πραγματοποιήθηκε ανά τις οδούς της πόλεως η πάνδημος Λιτάνευσης των Ιερών Εικόνων του Αποστόλου Παύλου και της Παναγίας της Παραμυθίας, φερόμενες επί στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και η επί των χειρών των αδελφών των μοναστικών αδελφοτήτων της Μητροπόλεως λιτάνευσης των ιερών λειψάνων των Κορινθίων Αγίων.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις