Ο εορτασμός της Πεντηκοστής στην Κόρινθο

Εορτάστηκε και φέτος στην Μητρόπολη Κορίνθου η Κυριακή της Πεντηκοστής, με την τέλεση πανηγυρικής αρχιερατικής θείας λειτουργίας από τον Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο, ο οποίος και προεξήρχε και τον Θεοφιλέστατο Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως, Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου.

Ο κ. Διονύσιος, μιλώντας προς τους ευσεβείς πιστούς επεσήμανε την σπουδαιότητα της ημέρας για την ανθρωπότητα, καθώς ανέτειλε η όγδοη και ανέσπερη ημέρα, όπου η χάρις του Θεού πλεονάζει και γεμίζει τα σύμπαντα. Γι’ αυτόν τον λόγο ψάλλουμε, δοξολογώντας και προσκυνώντας, το «Εἴδομεν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ἐλάβομεν Πνεῦμα ἐπουράνιον, εὕρομεν πίστιν ἀληθῆ, ἀδιαίρετον Τριάδα προσκυνοῦντες, αὕτη γὰρ ἡμᾶς ἔσωσεν». Τα πρώτα χρόνια της Ορθοδοξίας, τα «παλαιά» το Πνεύμα το Άγιο «επηρέαζε» την ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι ζούσαν «ὡς μηδὲν ἔχοντες καὶ πάντα κατέχοντες» (Β’ Κορ. στ΄,10) και εξ αυτής της επιρροής η ζωή τους μετατρεπόταν σε παράδεισο. Στις μέρες μας όχι μόνον απωλέσαμε το προνόμιο αυτό αλλά και πάψαμε να το αναζητούμε.

Γι’ αυτό ο Σεβασμιώτατος, δεήθηκε προς τον Κύριο, «Το Πνεύμα Σου το Άγιον μη αντανέλης αφ’ ημών…», αλλά να μας οδηγεί εν γη ευθεία, να έλθει να σκηνώσει μέσα μας και να μας καθαρίσει από κάθε κηλίδα. Ολοκληρώνοντας, ανακοίνωσε στους πιστούς το πρόγραμμα των εορταστικών Εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, προτρέποντάς τους να συμμετάσχουν σε αυτές αποδίδοντας τον δέοντα σεβασμό και την τιμή στον ιδρυτή της Τοπικής Εκκλησίας. Αμέσως τελέστηκε κατά την εκκλησιαστική τάξη, ο εσπερινός της Γονυκλισίας.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις