Με αρχιερατικό συλλείτουργο κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στη Λήμνο

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε την Δευτέρα, η εορτή του Παναγίου Πνεύματος, στον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδος στην πόλη της Μύρινας. Τελέστηκε πανηγυρικός όρθρος και αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, συλλειτουργούντων του Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του  Μητροπολίτου Λήμνου κ. Ιεροθέου.

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην διάκριση μεταξύ ουσίας και ενεργειών, επικέντρωσε τον λόγο του στο Πανάγιο Πνεύμα και την μετοχή μας στην Χάρη και τις ενέργειες του και τόνισε χαρακτηριστικά πως «Η σχέση μας με το Άγιον Πνεύμα καλείται να είναι μία σχέση που θα φέρει αλλαγές στη ζωή μας. Να νοηματοδοτήσει, να φωτίσει και να εμπνεύσει την ζωή μας. Το έχουμε ανάγκη στην καθημερινότητά μας, στα προβλήματά μας, στις αγωνίες μας, στους φόβους μας, το έχουμε ανάγκη ακόμη και στα ανεκπλήρωτα όνειρά μας. Χωρίς Άγιο Πνεύμα δεν αλλάζει η ζωή μας. Κάθε μέρα επικαλούμεθα και ζητούμε να έρθει στην ζωή μας το Άγιο Πνεύμα. Το Πνεύμα της σοφιας, της συνέσεως, του φόβου Θεού, το ευθές και ηγεμονικό. 

Ποια είναι η σοφία που κομίζει το Άγιο Πνεύμα; Είναι η σοφία του ανθρώπου που ανοίγει την  καρδιά του για να μιλήσει ο Θεός. Του ανθρώπου που έχει ιδρώσει, έχει ματώσει και έχει κοπιάσει, διότι πολλές φορές και μέσα από απογοητεύσεις και δυσκολίες προχωρούμε στο μυστήριο της γνώσης. Πνεύμα συνέσεως παρακαλούμε να έλθει στην αφροσύνη μας, διότι μια κοινωνία που συμπεριφέρεται χωρίς όρια, αναγνώριση και σεβασμό είναι μία κοινωνία αφροσύνης. Έχει ανάγκη σύνεσης η κοινωνία μας. Οφείλουμε απέναντι στην αφροσύνη να απαντούμε με σύνεση. Σύνεση έχει ανάγκη έχει η ζωή  μας, πραότητα, νηφαλιότητα, δηλαδή Πνεύμα Άγιο, για να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις. Πνεύμα φόβου Θεού να επισκιάσει στα έργα μας. Φόβο Θεού όχι ως ένα συναίσθημα απομάκρυνσης και απειλής. Φόβος σημαίνει σεβασμός και αίσθηση ιερού. 

Πνεύμα ευθές ζητούμε να μας δώσει το Άγιο Πνεύμα. Μέσα στα έγκατα μας  ζητούμε την ευθύτητα. Ισορροπία εσωτερική και ευθύτητα θα αποκτήσουμε αν καταφέρουμε να ισορροπήσουμε τον εαυτό μας, να κατανοήσουμε τι πραγματικά θέλουμε και τι ζητάμε. Έχουμε διώξει το Άγιο Πνεύμα από την ζωή μας και έχουμε αφήσει το δικό μας Πνεύμα να κάνει κουμάντο και φτάσαμε αντί να ζητάμε Άγιο Πνεύμα, να «πουλάμε πνεύμα» και τελικά να είναι η ζωή μας και η κοινωνία μας άνω κάτω. Πνεύμα ηγεμονικό, για να στηρίζει το ολισθηρόν της διανοίας. Να ποια είναι η υγιής ηγεμονία. Έχουμε την τάση οι άνθρωποι να ηγεμονεύουμε με βία στην ζωή των άλλων και όχι με αγιοπνευματικό τρόπο να ηγεμονεύουμε πάνω στα πάθη και τις αδυναμίες μας».

Σε άλλο σημείο ο κ. Συμεών τόνισε, «Η Εκκλησία μας διακονεί την σταθερότητα και όχι την συντήρηση, διακονεί την συνέχεια και όχι την οπισθοδρόμηση, μία πρόοδο η οποία βασίζεται σε θεμέλια αγιοπνευματικά και όχι σε φούσκες και φληναφήματα. Αυτό διακονεί η Εκκλησία του Χριστού και αυτό διδάσκει και αυτό έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος και κυρίως ο νέος άνθρωπος.  Βιώνουν τα παιδιά μας μεγάλη ανασφάλεια. Από το Άγιο Πνεύμα, από την σχέση με τον Θεό θα αντλήσουν την σταθερότητα, την αυτοπεποίθηση, την ελπίδα και την σύνεση. Η Εκκλησία υπάρχει, για να μπορεί να απαντά ο κάθε άνθρωπος: «ναι είδα το φως το αληθινό και όχι το ψεύτικο,  έλαβα Πνεύμα Άγιο και όχι πνεύμα αυτού του κόσμου του μάταιου και εφήμερου, προσκυνώ την αδιαίρετο Τριάδα, παίρνω δύναμη, αγωνίζομαι και νικάω στην ζωή μου». 

Στο τέλος της ευχαριστιακής Συνάξεως, ο οικείος Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε και πάλι τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς, και τη συνοδεία τους, διότι λάμπρυναν με την παρουσία τους την εορτή της Εκκλησίας.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις