ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΛΙΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ

Χειροτονία πρεσβυτέρου στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αχαρνών

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αχαρνών, τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, σήμερα Κυριακή Ζ από του Πάσχα, των Αγίων 318 Πατέρων της Ά Οικουμενικής Συνόδου. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα η εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου, της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, π. Μιχαήλ Κάρ.

Τον κ. Αθηναγόρα πλαισίωναν ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Αθανασίου, ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Ιλίου, Αρχιμανδρίτης π. Αγαθάγγελος Κόκλας, οι ιερείς του ως άνω Ιερού Ναού και οι διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου. Ο Σεβασμιώτατος προ της χειροτονίας του νέου πρεσβυτέρου και με αφορμή την σημερινή ευαγγελική περικοπή, απηύθυνε προς αυτόν και προς το πολυπληθές εκκλησίασμα πατρικούς λόγους ερμηνεύοντας και προσεγγίζοντας το μυστήριο της ιεροσύνης.

Αρχικά αναφέρθηκε στο παρακάτω απόσπασμα: «πάτερ, ἐλήλυθεν ἡ ὥρα· δόξασόν σου τὸν υἱόν, ἵνα καὶ ὁ υἱός σου δοξάσῃ σε», τονίζοντας ότι ο Ευαγγελιστής Ιωάννης χρησιμοποιεί το ρήμα έρχομαι σε παρακείμενο χρόνο, συνδέοντας αδιάλειπτα το παρελθόν με το παρόν. Αδιάκοπα λοιπόν μέσα στο χώρο και στο χρόνο της ιστορίας, μετά την Σάρκωση του Χριστού, πάντα έρχεται η ώρα για να δοξασθεί ο Χριστός. Έτσι και σήμερα με αφορμή την χειροτονία σε πρεσβύτερο του π. Μιχαήλ έρχεται ο Υιός του Θεού για να δοξασθεί και αυτό συμβαίνει σε κάθε χειροτονία κληρικού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο παρακάτω απόσπασμα: «πάτερ ἅγιε, τήρησον αὐτοὺς ἐν τῷ ὀνόματί σου ᾧ δέδωκάς μοι, ἵνα ὦσιν ἓν καθὼς ἡμεῖς.». Ο Χριστός ζητά από το Θεό πατέρα Τού, να κρατήσει τους μαθητές που εκείνος του έδωσε, ενωμένους, όπως ενωμένα είναι τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Γνωρίζει ο Χριστός ότι η ανθρώπινη φύση είναι διασπαστική και ακριβώς γι αυτό το λόγο ζητά πολλές φόρες από τους μαθητές του να μείνουν ενωμένοι. Έτσι και για τους 318 Πατέρες της Ά Οικουμενικής Συνόδου «ἐλήλυθεν ἡ ὥρα» για να διατρανώσουν εν Συνόδω την ενότητα και την αλήθεια της εκκλησίας. Αυτό προέτρεψε να κάνει και ο νέος πρεσβύτερος, να είναι σημείο ενότητας γύρο από τον όποιο οι άνθρωποι θα αισθάνονται ασφάλεια, αλληλεγγύη και θα γνωρίζουν την Αλήθεια, το Φως και την Ζωή. Τέλος, ο νέος πρεσβύτερος δέχθηκε τις ευχές των πιστών κατά την διάρκεια της διανομής του αντιδώρου.

Φωτορεπορτάζ: Χρήστος Λαρισαίος/Orthodoxiainfoto

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις