Με λαμπρότητα η Τρίπολη εόρτασε τη μνήμη των Πολιούχων της

Με λαμπρότητα η Τρίπολη εόρτασε τη μνήμη των πολιούχων Αγίων της, Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο με την υποδοχή των ιερών Λειψάνων των Αγίων από την παλαίφατο και γεραρά Μονή των Βαρσών και της τιμίας Κάρας του αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου από τον Μητροπολιτικό Ναό της Τριπόλεως. Ακολούθως, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου, ο οποίος κήρυξε και τον λόγο, αναφερόμενος στο μαρτύριο και τη μαρτυρία των Αγίων. Συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο φιλοξενών και Μαντινείας κ. Αλέξανδρος και ο επισκόπος Τεγέας κ. Θεόκλητος.

Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Στο Συλλείτουργο προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, με τη συμμετοχή των προαναφερθέντων αρχιερέων. Την διακονία του κηρύγματος ανέλαβε ο Μητροπολίτης Πατρών, αναφερόμενος στο μήνυμα της Αναστάσεως και στη «χαρά του μαρτυρίου» των Νεομαρτύρων οι οποίοι, στα χρόνια της μαύρης σκλαβιάς, οδηγήθηκαν στον θάνατο φωνάζοντας το «Χριστός ανέστη».

Μετά την Απόλυση τελέστηκε Επιμνημόσυνος Δέησης από τον Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεόκλητο, στο Μνημείο των Αρχιερέων και Προκρίτων για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας τελέστηκε ο μεθέορτος Εσπερινός των Αγίων και ακολούθησε στους δρόμους της πόλεως (σε αυτούς που περπάτησαν και οι Άγιοι) η Λιτάνευσης της ιεράς Εικόνας, της Κάρας του αγίου Δημητρίου και των τιμίων Λειψάνων τους.

Η συμμετοχή απάντων των Κληρικών της Μητροπόλεως, των Αρχόντων, των εκπροσώπων του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Αγημάτων, της Μπάντας του Στρατού, της Φιλαρμονικής του Δήμου Τριπόλεως, των Προσκόπων, των Μαθητών, καθώς και η αθρόα προσέλευσης του ευσεβούς και λαού ήταν οι πρέπουσες στη μνήμη των Αγίων μας.

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος, κλείνοντας τη λαμπρά Λιτανεία, ευχαρίστησε άπαντας τους συμμετέχοντας και ευχήθηκε προς όλους την ευλογία των αγίων και την μίμησή τους στη μεγάλη πίστη, τη δύναμη και την αποφασιστικότητά τους.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις