Ο Ιλισσός τίμησε την ισαπόστολο αγία Φωτεινή την Σαμαρείτιδα

Πανηγυρικά τιμήθηκε η Κυριακή της αγίας Φωτεινης της Σαμαρείτιδος στον ομώνυμο περικαλλή ναό στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών. Στον αποψινό πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος συμπαραστατούμενος από ιερείς της αρχιεπισκοπής Αθηνών αλλά και της μητροπόλεως Περιστερίου.

Στο κήρυγμά του ο κ. Γρηγόριος αναφέρθηκε στην συνάντηση του Χριστού με την Σαμαρείτιδα και τα διδάγματα που απορρέουν από αυτό το γεγονός. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά “Μέσα στην κοινωνία μας αλλά και μέσα στην Εκκλησια, εμείς οι χριστιανοί έχουμε μια τάση όλοι μας να κατακρίνουμε τον κόσμο, διότι θεωρούμε ότι εμείς είμαστε οι σωστοί και οι υπόλοιποι είναι οι απόβλητοι. Προσπαθούμε να βρούμε ελαττώματα των άλλων ανθρώπων και να κάνουμε την τρίχα, τριχιά. Ο Χριστός όμως πλησίασε την Σαμαρείτιδα Φωτεινή μέ εναν τρόπο ποιμαντικό και αγαπητικό και, παρόλου που της αποκάλυψε την ανήθικη ζωή της, έδειξε ότι η κρίση ανήκει μόνο στον Θεό”. Σε άλλο σημείο ο κ. Γρηγόριος επεσήμανε πως “ο Χριστός επειδή αγαπά τον ανθρωπο, δεν απορρίπτει ως κατακριτέους όσους βρίσκονται έξω από την ιουδαϊκή παράδοση, αλλά συζητάει με μια γυναίκα αιρετική και μας δείχνει ότι ο Θεός δεν είναι μόνο για τους ορθόδοξους χριστιανούς, αλλά για κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο, όποιος και να είναι, από οποία παράδοση και αν προέρχεται και είναι συνομιλητης του Χριστού. Εμείς καλούμαστε λοιπόν να αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας και να μην κατακρίνουμε αν είναι αμαρτωλός ή αιρετικός”.

Ο προϊστάμενος του ναού αρχιμανδρίτης Μάξιμος Κάππας ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Περιστερίου για την πρώτη του παρουσία στο ναό της Αγίας Φωτεινής, τονίζοντας πως η παρουσία του στην πανήγυρη της ενορίας δεν ήταν μια τυπική πρόσκληση, αλλά μια σχέση που έχει αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια με την περιοχή του Περιστερίου. Πρώτα με τον μακαριστό μητροπολίτη Αλέξανδρό, πνευματικό του πατρός Μαξίμου που τον γαλόυχησε πνευματικά από την μητρόπολη Φιλίππων και μετέπειτα με τον μακαριστό μητροπολίτη Κλήμη που υπήρξε τακτικός επισκέπτης και λειτουργός στην Αγία Φωτεινή Ιλισσού, είτε ως προϊστάμενος του Προφήτη Ηλία Παγκρατίου, είτε ως αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, είτε ως μητροπολίτης Περιστερίου.

Φωτορεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου/ Orthodoxiainfoto.gr

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις