ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ: "Ο ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ"

Λαμπρή η πανήγυρη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Βόλο

Την ιερά μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εόρτασε ο Βόλος με επίκεντρο τον ομώνυμο ναό που δεσπόζει στην παραλία της πόλης. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τον οποίο πλαισίωσε πλήθος κληρικών και λαού.

Στο τέλος της Ακολουθίας ξεκίνησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, με κατεύθυνση το μνημείο των Ηρώων, όπου τελέστηκε η αρτοκλασία και ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο. Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι, «όσο κι αν προσπάθησαν κάποιοι να διαβάλουν την αγιότητά τους ή να υποτιμήσουν το μεγαλείο τους, δεν κατάφεραν να βγάλουν τους Αγίους Αυτοκράτορες Κωνσταντίνο και Ελένη από την ψυχή του λαού. Κι αυτό συνέβη διότι όλοι γνωρίζουμε ενδόμυχα ότι, χάρη σ’ αυτόν τον Μέγα άνδρα της ιστορίας οφείλουμε το κορυφαίο δικαίωμα της θρησκευτικής Ελευθερίας, να πιστεύουμε ελεύθερα στον Ιησού Χριστό, να έχουμε τον Σταυρό σύμβολο της ζωής μας. Ο Κωνσταντίνος έγραψε ιστορία, καθώς αντιλήφθηκε την ανάγκη της ενότητας, για να συνεχίζει να υπάρχει η Αυτοκρατορία και να ειρηνεύει ο κόσμος. Και αυτή η ενότητα προέρχεται από την πίστη στον Χριστό, για την οποία οι Μάρτυρες έχυσαν το αίμα τους».

Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ιδιαίτερα την απόφαση του Κωνσταντίνου να μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Ανατολή, «για να ανατείλει μια Αυτοκρατορία χιλίων και πλέον ετών, με οικουμενικές διαστάσεις. Εργάστηκε για την ενότητα της Εκκλησίας, καθιερώνοντας το Συνοδικό Της σύστημα, όταν συγκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και καταδικαστεί η διασπαστική για τον λαό και την Αυτοκρατορία αίρεση του Αρείου».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος επεσήμανε ότι, «πολλές φορές τα σχίσματα και οι διχόνοιες στους λαούς, ξεκινούν από την διάσπαση της Εκκλησίας, γεγονός τραγικό γιατί διεγείρεται το μίσος και ο διχασμός, που οδηγεί σε εμφύλιους αλληλοσπαραγμούς. Γι’ αυτό τιμούμε τους εορταζομένους Αγίους, διότι θεμελίωσαν μια Εκκλησία ζωντανή και ελεύθερη και παρέδωσαν την ευθύνη, στους μεν Ποιμένες να διασώζουμε την ενότητα της Εκκλησίας με την ακρίβεια της πίστεως, την Μυστηριακή εμπειρία και τον λόγο της Γραφής και των Πατέρων, στους δε πολιτικούς άρχοντες να αντιλαμβάνονται την στιγμή της ιστορίας, γεγονός που υπηρετεί επιτυχώς στις μέρες μας η ηγεσία μας. Όλοι σφυρηλατούν την ενότητα που είναι το μεγάλο μας όπλο. Δεν είμαστε ένας μεγάλος λαός με απέραντη έκταση. Άλλοι είναι τέτοιοι και διαπράττουν τα μεγάλα σφάλματα. Είμαστε ένας λαός με ιστορία και παράδοση, με πολιτισμό που θεμελιώσαμε την Δημοκρατία στην οικουμένη, που πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα για να διατηρήσουμε αυτό που παραλάβαμε και να το παραδώσουμε στα παιδιά μας».

Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του κ. Ιγνατίου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κατερίνας, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Αττικής.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις