H εορτή των αγίων νηπίων στο ομώνυμο μοναστήρι της Θήβας

​Κατανυκτικά εορτάστηκε σήμερα η μνήμη των νηπίων που σφαγιάσθηκαν υπό τον βασιλιά Ηρώδη, στην ομώνυμη Ιερά Μονή των Αγίων Νηπίων που βρίσκεται στο Πάνακτο Θηβών. Το καθολικό της Μονής που είναι αφιερωμένο στα Άγια Νήπια που σφαγιάσθηκαν κατά τους χρόνους της γεννήσεως του Ιησού Χριστού, είναι ο μοναδικός ναός ​σε όλη την οικουμένη που είναι αφιερωμένος στα άωρα νήπια, που ​προσφέρθηκαν ως ιερά σφάγια στο θρόνο του Θεού. Στον πανηγυρικό εσπερινό προεξήρχε ο μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος με την συμμετοχή ιερεων από την Αττική και τις γύρω περιοχές. Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της μητροπόλεως Τρίκκης, αρχιμανδρίτης Αχίλλιος Τσουτσουρας, ο οποίος αναφέρθηκε στη θυσία των αγίων νηπίων τονίζοντας πως μας δείχνουν το δρόμο της θυσίας και όχι της εύκολης ζωής.

Ο μητροπολίτης κ. Γεώργιος ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στον αποψινό εσπερινό παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και επαίνεσε την ηγουμένη γερόντισσα Σιλουανή για την προετοιμασία της πανηγύρεως καθώς και τον κτήτωρα της μονής αρχιμανδρίτη Μελέτιο Στάθη για την μέριμνα του την καθημερινή φροντίδα και εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών της μονής.

Από την πλευρά του ο κτήτωρ της μονής αρχιμανδρίτης Μελέτιος Στάθης αφού ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Θηβών κ. Γεώργιο για το ανυστακτο ενδιαφέρον του για την λειτουργία της μονής, τόνισε πως “τα άγια νήπια συνδέονται με το γεγονός των Χριστουγέννων. Τα Χριστούγεννα δεν είναι γιορτή, αλλά γεγονός ύψιστο και ανερμήνευτο. Ο Θεός που δημιούργησε τα πάντα, ο άκτιστος, ο υπερούσιος, ο απρόσιτος, ο ακατάληπτος Θεός. Αυτός ο Θεός γίνεται και άνθρωπος. Ο νους του ανθρώπου δυσκολεύεται να δεχθεί αυτή την ταπείνωση του Θεού και αντιδρά. Όλες οι Οικουμενικές Σύνοδοι έγιναν για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Εάν ο σαρκωθείς Υιός και Λόγος του Θεού είναι συγχρόνως αληθινός Θεός και τέλειος άνθρωπος. Εμείς το πιστεύουμε Αυτό το γεγονός είναι για εμάς τα Χριστούγεννα.

​​Στον εσπερινό έψαλλαν οι προσκεκλημένοι ιεροψάλτες εξ Αθηνών, Δαμιανός & Εμμανουήλ Παλιάκης.​

Φωτορεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργιου/Orthodoxiainfoto.gr

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις