Η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού & νήσων Αμφιλοχίου

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον Καθεδρικό ναό Αθηνών η χειροτονία του μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού & νήσων Αμφιλοχίου. Την χειροτονία του μητροπολίτη της νησιωτικής επαρχίας τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με συλλειτουργούς του, τους μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ, Σύρου Δωρόθεο, Κορίνθου Διονύσιο, Κηφισίας Κύριλλο, Μαρωνείας Παντελεήμονα και Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεο.

Στο λόγο του ο εψηφισμένος μητροπολίτης τόνισε “Σήμερα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στο παρελθόν ο λόγος και ο ρόλος του Επισκόπου πρέπει να είναι προφητικός, εκφράζοντας την αγωνία της Εκκλησίας για τον αποπροσανατολισμό του σύγχρονου ανθρώπου, πρόσκληση επιστροφή στον πατρικό οίκο της αγάπης αλλά και μεστός ελπίδας και φωτός”.

Επίσης αναφέρθηκε στον προκάτοχό του μητροπολίτη πρώην Θήρας Επιφάνιο λέγοντας: “Πορεύομαι προς την επαρχία μου την οποία διαποίμανε ο μητροπολίτης κυριος Επιφάνιος, Επίσκοπος ασκητικός και απλούς τοις τρόποις, ο οποίος απολαμβάνει την αμέριστη τιμή και αγάπη των συντοπιτών του. Αυτήν την αγάπη και την τιμή αισθάνομαι ότι αβίαστα του οφείλω. Και τον διαβεβαιώνω ότι θα του την προσφέρω ως υιός προς πατέρα. Τον παρακαλώ να με στηρίζει με τις προσευχές του”.

Στην αντιφώνησή του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε “οι κάτοικοι τουριστικών νησιών όπως της Σαντορίνης με την καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα, δεν έχουν τον χρόνο και τον χώρο να καλλιεργήσουν και να διασώσουν τον ορθόδοξο τρόπο ζωής. Επομένως ο πηγαιμός εσύ στην ιερά μητρόπολη Θήρας δεν είναι ένας περίπατος ή μια βόλτα στην καλντέρα. Η εγκατάστασή δεν συμπίπτει με διακοπές και ξενοιασιά. Απεναντίας μπροστά σου ξανοίγεται ένας Γολγοθάς. Καλείσαι να αντιμετωπίσεις όλη την πίεση και την εξάντληση που ασκεί ο υπερτουρισμός, μεταξύ των άλλων, και στην εκκλησιαστική ζωή των ντόπιων. Η αποστολή σου είναι να μην συσχηματισθείς με τα νέα ήθη του υπερτουρισμού, αλλά με επιμονή να παλαίψεις για να διασώσεις το ήθος του ορθοδόξου πολιτισμού. Καλείσαι να υπενθυμίσεις στους ντόπιους με αγάπη την πεποίηθηση της Εκκλησίας, ότι πέρα από την οικονομία και τον πλούτο κάτι άλλο έρχεται για να αντιμετωπίσει την απειλή του θανάτου.”.

Στην ακολουθία παρέστη οι βουλευτές Κυκλάδων Ιωάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογιού και Φίλιππος Φόρτωμας, ο δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραϊσκος, ο δήμαρχος Ίου Γκίκας, ο δήμαρχος Σαντορίνης Αντώνης Σιγάλας, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης καθώς και ο Έπαρχος Θήρας Χαράλαμπος Δαρζέντας. Παρέστησαν επίσης κληρικοί από την Σαντορίνη, την Αμοργό καθώς πρώην συνάδελφοι του νέου μητροπολίτη από την Ιερά Σύνοδο όπου διακόνησε για 27 χρόνια.

Στο δεξιό αναλόγιο έψαλε ο βυζαντινός χορός “Αντιφωνικό Μέλος” υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη Γεωργίου Καμαριάρη και στο αριστερό αναλόγιο ο πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος, εκεί που διετέλεσε προϊστάμενος ο νέος μητροπολίτης Θήρας.

Φωτορεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου/Orthodoxiainfoto

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις