Ωρεών: «Το Ευαγγέλιο του Χριστού, είναι το ευαγγέλιο του κόστους»

Tην μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου τίμησαν στον ομώνυμο δήμο και τον φερώνυμο περικαλλή ναό. Στις ιερές ακολουθίες ο προεξήρχε ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιερας Συνόδου περιστοιχισμένος από ιερείς της αρχιεπισκοπής Αθηνών. Και τις δύο ημέρες κήρυξε ο Επίσκοπος Ωρεών ο οποίος αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Άγιο Δημήτριο, μέσα από τα τρία χαρακτηριστικά, τη μαθητεία στις εντολές του Θεού, την ομολογία του Θεού τον οποίο εμπιστεύτηκε και λάτρεψε, αλλά και την θυσία του για αυτήν την λατρεία του προς τον Θεό, λέγοντας ότι έρχεται να αποτελέσει και το παράδειγμα ζωής για όλους εμάς. “Αγωνιζόμαστε να υπερβούμε την ατομικότητα μας και μαθαίνουμε να ζούμε εκκλησιαστικά, και αυτή η ομολογία πρέπει να γίνει ούτως ώστε να έχει αληθινό και ουσιαστικό περιεχόμενο. Μία πραγματική θυσία υπέρ των άλλων ανθρώπων χάριν του Χριστού. Αυτό στην πραγματικότητα είναι ένα μαρτύριο. Γιατί όταν αγωνίζεσαι να υπερβείς το δικό σου θέλημα καλείσαι να αγωνίζεσαι ώστε να βρίσκεις την πληρότητα της ζωής μέσα από την αγάπη σου προς τον Θεό και την αγάπη σου προς τις ζωντανές εικόνες του Θεού που είναι οι αδελφοί σου, οι συνάνθρωποί σου.


Την κυριώνυμη ημέρα στο κήρυγμά του μίλησε για την δυνατότητα και τους τρόπους μέσω των οποίων μπορούμε εμείς να δώσουμε αυτήν τη μαρτυρία του Ιησού Χριστού στην καθημερινότητά μας. Καταρχήν μέσα από την πίστη μας. Διότι μαρτυρία του Ιησού Χριστού πρωτίστως σημαίνει μαρτυρία πίστεως. Πίστη σημαίνει εμπιστοσύνη, πίστη σημαίνει διακινδύνευση, γιατί δεν είσαι ποτέ βεβαίως ότι αυτή η πίστη που δεν δικαιολογείται με τη δύναμη της ανθρώπινης λογικής, θα έχει ένα βέβαιο αποτέλεσμα στη ζωή σου.
Μία δεύτερη μαρτυρία είναι ότι αυτή η πίστη στο πρόσωπο του Χριστού δεν είναι μία ατομική κατάσταση, αλλά είναι μία μαρτυρία η οποία συνεπάγεται και μαρτυρία μέσα από τον αγώνα της άσκησης, μέσα από τον αγώνα της εφαρμογής του θελήματος του Θεού. Αυτό πολλές φορές συνεπάγεται ένα κόστος για τον κάθε άνθρωπο που θέλει να ακολουθήσει το Ευαγγέλιο. Άλλωστε το Ευαγγέλιο του Χριστού είναι το ευαγγέλιο του κόστους. Καλείσαι να μαρτυρήσεις τον Χριστό, μέσα από την θεληματική και εντελώς ελεύθερη αποδοχή του δικού Του θελήματος στη ζωή σου. Τέλος καλούμαστε να μαρτυρήσουμε όλοι μας τον Ιησού Χριστό στην καθημερινότητα της ζωής μας. Είναι η μαρτυρία του μέλλοντος αιώνος. Γιατί όλοι μας εκείνο για το οποίο διαρκώς παρακαλάμε τον Θεό, το οποίο αποτελεί την αιτία της σχέσης μας μαζί Του, είναι η βεβαιότητα του λαμπρού μέλλοντος, δηλαδή της Βασιλείας των Ουρανών, όπου θα γίνει η οριστική και αμετάκλητη νίκη κατά της φθοράς και του θανάτου.

Έψαλαν πολυμελείς βυζαντινοί χοροί υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Καμαριάρη και του Λαμπαδαρίου κ. Χαράλαμπου Χωραΐτη.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις