ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ

Η Λήμνος τίμησε τον Πολιούχο της

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε κατά το διήμερο 6 και 7 Σεπτεμβρίου η μνήμη του Πολιούχου και Προστάτου της νήσου Λήμνου Αγίου Μεγαλομάρτυρος Σώζοντος στον φερώνυμο Ιερό Προσκυνηματικό Ναό, τον οποίο η πίστη και η ευλάβεια των κατοίκων ανήγειρε στο νοτιοανατολικό άκρο της, στην κοινότητα της Φυσίνης.

Την εφετινή πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους οι Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και Αργολίδος κ. Νεκτάριος, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στην φιλάδελφη πρόσκληση του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ιεροθέου, προσήλθαν με φιλάγια διάθεση για να συμπροσευχηθούν και να στηρίξουν τα προς τον Θεό αιτήματα των ευλαβών ακριτών.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, συγχοροστατούντος του κ. Νικολάου, τούς οποίους εγκάρδια καλωσόρισε ο κ. Ιερόθεος, εκφράζοντας την χαρά και την τιμή της Τοπικής Εκκλησίας για την παρουσία τους στο ακριτικό νησί αλλά και γιά την μεγάλη ευλογία που κόμισε ο μητροπολίτης Αργολίδος με το χαριτόβρυτο απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά του ιατρού.

Στην πολυπληθή σύναξη των πιστών απηύθυνε λόγο πνευματικής οικοδομής ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο οποιος αρχικά υπογράμμισε και ερμήνευσε το βαθύτερο μήνυμα που εκπέμπει η προσέλευση των χιλιάδων του λαού σ’ αυτό το ακρόριο της Πατρίδας μας. Συνέχισε με εμπνευσμένη αναφορά στις φράσεις, εκ του δοξαστικού της υμνολογίας του εσπερινού, ότι η μνήμη του αγίου είναι «…δεικνύουσα τα καλά προς διάγνωσιν και θερμαίνουσα τας ψυχάς προς εγχείρησιν….». Αναπτύσσοντας χαρισματικά την σκέψη του αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητος «του αήττητου μάρτυρος και ουράνιου ανθρώπου» μεταξύ των οποίων η πραότητα, η συγχωρητικότητα και η ελεημοσύνη. Αρετές που πρέπει να γίνουν και χαρακτηριστικά όλων μας, αν θέλουμε ουσιαστικά να τιμούμε τον εορταζόμενο Μάρτυρα.

Κατά την αγιώνυμο ημέρα της εορτής προέστη ο μητροπολίτης Μεσογαίας στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε πάλι τον Θείο Λόγο. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι κάθε φορά που θέλουμε να εορτάσουμε και να τιμήσουμε έναν Άγιο, είναι ανάγκη να προβάλλουμε τον βίο του, ως πρότυπο ζωής, επιδιώκοντας αφενός μεν να τον μιμηθούμε, κατά το δυνατόν, στον ηρωισμό και στη σταθερότητα της πίστεως, αφετέρου δε να εμπνευστούμε από το παράδειγμά του, κάνοντάς το φωτεινό οδοδείκτη στη δική μας ζωή. Ακολούθως, ο Σεβ. Μεσογαίας, αναφερόμενος στα ανδρεία παλαίσματα και τους αιματοβαμμένους αγώνες του εορταζομένου Αγίου Σώζοντος, τόνισε ότι η Εκκλησία δεν αντιλαμβάνεται το μαρτύριο των Αγίων ως δοκιμασία, ήττα ή αποτυχία, αλλά ως τιμή, καύχημα και δόξα.

Έπειτα, λαμβάνοντας αφορμή από την έννοια του ονόματος του Αγίου, συσχέτισε εύστοχα το όνομα «Σώζων» με το επίθετο «σώος», που σημαίνει ακέραιος και αβλαβής, υπογραμμίζοντας ότι εκείνος που στοχεύει στη σωτηρία, παρότι ενδέχεται να υπομείνει δοκιμασίες και πειρασμούς, εν τούτοις με το αγωνιστικό του φρόνημα κατορθώνει τελικά να νικά το κακό και να βγαίνει αλώβητος από το πύρινο καμίνι των δυσκολιών και των θλίψεων.

Επιπλέον, τόνισε ότι οι Χριστιανοί κάθε εποχής, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τους ποικίλους κινδύνους και τα αδιέξοδα της ζωής, εκζητούν με θέρμη και βαθιά πίστη από τους Αγίους να τους διασώσουν, αφού με τη δυνατή πρεσβεία και τη μεσιτεία τους γίνονται νοητές κλίμακες μεταξύ Θεού και ανθρώπων και συμβάλλουν σημαντικά στο έργο της σωτηρίας των πιστών. Προέτρεψε, τέλος, τους πολυπληθείς προσκυνητές να θέσουν στη ζωή τους τον υψηλό στόχο του αγιασμού και της σωτηρίας, καθότι αυτός είναι ο προορισμός κάθε ανθρώπου, υποστηρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος στόχος δεν είναι ακατόρθωτος, αλλά εφικτός αρκεί να καταβάλλουμε προσπάθειες όχι απλώς γιά να γίνουμε καλοί και πετυχημένοι άνθρωποι, αλλά αγιασμένοι ήδη από αυτόν τον κόσμο, που θα επιβεβαιώνουμε και θα ομολογούμε την ύπαρξη του Θεού και τη βασιλεία Του.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Ιερόθεος με καρδιακούς λόγους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους φιλοξενούμενους Αρχιερείς, υπογραμμίζοντας την μεγάλη αξία της κοινωνίας των προσώπων, η οποία νοηματοδοτεί ουσιαστικά την ενότητα που καλλιεργεί η πίστη μας, και επιτυγχάνεται με την εκούσια και συνειδητή μετοχή μας στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Οι πνευματικές αυτές ευκαιρίες, είπε, δίνουν ανάσα στον ταλαιπωρημένο σύγχρονο άνθρωπο, επειδή μέσα στη θλιβερότητα της καθημερινότητας ανατροφοδοτούν τις δυνάμεις των πιστών, προκειμένου να συνεχίζουμε όλοι υπομονετικά τον αγώνα μας στον πολυτάραχο στίβο της ζωής.

Με την παρουσία τους τίμησαν τις κορυφαίες λατρευτικές εκδηλώσεις στο νησί ο Έπαρχος, ο Δήμαρχος, ο Ταξίαρχος της Λήμνου, οι Διοικητές των Στρατοπέδων, ο Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων και Συλλόγων.

ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ

Στο πλαίσιο των λαμπρών εορτασμών του Πολιούχου και Προστάτου Αγίου Μεγαλομάρτυρος Σώζοντος, το ακριτικό και ιστορικό νησί, σύμπας ο Ιερός Κλήρος, οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές και ο φιλάγιος λαός του Θεού, υποδέχθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου με τις αρμόζουσες τιμές, το ιερό απότμημα του χαριτοβρύτου λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, του Ιατρού και Θαυματουργού, στα προπύλαια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Τριάδος στη Μύρινα.

Το περίπυστο αυτό πνευματικό θησαύρισμα κόμισε στο νησί και στην Καθέδρα της Μητροπόλεως εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος, ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος προς αγιασμό, επιστηριγμό και ευλογία του πιστού Λημνιακού Λαού, προερχόμενο από το φερώνυμο, προς τιμήν του Αγίου, Ιερό Προσκύνημα στα Λευκάκια του Ναυπλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανίερο αυτό σέβασμα προκάλεσε στους παρευρισκομένους πολυάριθμους πιστούς αισθήματα βαθιάς κατανύξεως και σκόρπισε ρίγη συγκινήσεως, όταν κατέφθασε στον παλαιό και ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος.

Εν συνεχεία, αναπέμφθηκε σύντομη δέηση ενώπιον του αγίου λειψάνου, το οποίο τιμητικά πλαισίωσαν με παραδοσιακές στολές τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ήφαιστος», και αμέσως ακολούθησε ο Μέγας αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε, ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου.

Μετά το πέρας του εόρτιου Εσπερινού ο κ. Νεκτάριος, παρουσίασε στο πολυπληθές ακροατήριο της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού, με τρόπο εμπνευσμένο, παραστατικό και εναργή, τον πολυτάραχο και πολυκύμαντο βίο του Αγίου Λουκά, μέσα από την προβολή πλούσιου και ειδικά επεξεργασμένου οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο και σλάϊτς). Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε εκτενώς στην καρτερικότητα και την ιώβεια υπομονή που επέδειξε ο Άγιος, υπομένοντας πολυώδυνα βάσανα, εξορίες και λοιδορίες από την αχαριστία των ανθρώπων για την πίστη του στον Χριστό, προκειμένου να οδηγηθεί στην αγιότητα που είναι ο προορισμός της ζωής κάθε ανθρώπου.

Ο κ. Ιερόθεος καλωσόρισε με καρδιακούς λόγους αδελφικής αγάπης και τιμής τους δύο διακεκριμένους Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του μητροπολίτη Αργολίδος για την ξεχωριστή ευλογία που επεφύλαξε στην Τοπική Εκκλησία, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του γεγονότος αυτού για την εκκλησιαστική ζωή του τόπου μας, επειδή, όπως είπε, οι ιερές εικόνες και τα χαριτόβρυτα λείψανα των αγίων, όταν τίθενται σε προσκύνηση, ενισχύουν το πνευματικό φρόνημα του λαού και δυναμώνουν την πίστη και την ευλάβεια του πιστού λαού. Υπέβαλε, επίσης, τις θερμότατες ευχαριστίες του προς τον συνευχόμενο πολιό και λόγιο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, ο οποίος, ανταποκρινόμενος και αυτός με χαρά στη φιλάδελφη πρόσκλησή του, ήλθε και πάλι στο νησί προκειμένου να συμμετέχουν στον εορτασμό της μνήμης του Πολιούχου της νήσου Αγίου Σώζοντος, λαμπρύνοντας με την υψηλή παρουσία τους τις εφετινές εορταστικές εκδηλώσεις.

Καταληκτικά, ο Μηπτροπολίτης Ιερόθεος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει από βάθους καρδίας, για τη συμμετοχή τους στη λαμπρή υποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά, τον ευαγή Κλήρο του νησιού μας, ο οποίος σύσσωμος μετείχε στη χαρά της Τοπικής Εκκλησίας, τον Δήμαρχο κ. Δημήτριο Μαρινάκη, τον Ταξίαρχο της 88ης Στρατιωτικής Διοικήσεως κ. Ιωάννη Κορρέ, την Πρόεδρο της Δημοτικής Αντιπολιτεύσεως κ. Ελεονώρα Γεώργα, την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου κ. Ελένη Φαρμάκη, τους εκπροσώπους κάθε άλλης τοπικής αρχής και φορέα, τους πολυάριθμους επισκέπτες και παραθεριστές του νησιού και, τέλος, τον ευλογημένο και αρχοντικό λαό της Λήμνου, ο οποίος, επιθυμώντας έντονα να ανεφοδιάσει τις σωματικές και ψυχικές του δυνάμεις, προσέτρεξε με δέος στον νεοφανή και πολύαθλο αυτόν Άγιο της Πίστεώς μας, παρακαλώντας Τον με θέρμη να φωτίσει τα σκοτάδια και τα αδιέξοδα της καθημερινότητας, να θεραπεύσει κάθε πληγωμένο και ταλαιπωρημένο από τις ποικίλες ασθένειες άνθρωπο και να μεσιτεύσει στον Θεό της αγάπης και της καταλλαγής για την κατάπαυση των ανά τον κόσμο απεχθών πολεμικών συρράξεων και την τελική επικράτηση της ειρήνης και της αδελφοσύνης των λαών.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις