Τους επίκαιρους ύμνους και τα παραδοσιακά τραγούδια απέδωσε ο μικρός βυζαντινός χορός της

Με την Ομοσπονδία Ιεροψαλτών Ελλάδος τίμησε φέτος την Άλωση ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου στον έφιππο ανδριάντα του επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου.

Επίκεντρο της φετινής γιορτής υπήρξε η βυζαντινή μουσική – ψαλτική τέχνη, που παρουσίασε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος – ΟΜ.Σ.Ι.Ε. με την καλλιτεχνική φροντίδα του Πρόεδρου της Κωνσταντίνου Πολίτη δασκάλου της παραδοσιακής μουσικής και πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου.

Τους επίκαιρους Ύμνους, τους θρήνους και τα παραδοσιακά τραγούδια απέδωσε ο «Μικρός Βυζαντινός χορός της ΟΜΣΙΕ» με χοράρχη τον πρωτοψάλτη – ερευνητή Χάρη Συμεωνίδη, οι διακεκριμένοι Κωνσταντινουπολίτες Άρχοντες Πρωτοψάλτες Φώτης Γιαννακάκης και Χρήστος Μηνάογλου, εξαμελές οργανικό σύνολο με επικεφαλής τον Μανώλη Καρπάθιο και ο Φώτης Μάνταλος  σε ρόλο αφηγητή.  

Το πολυπληθές φιλόμουσο Παλαιο-φαληριώτικο κοινό, πολλοί εκ των οποίων κατάγονται από την Κωνσταντινούπολη και τις αλησμόνητες πατρίδες μεταφέρθηκε νοερά στην νοσταλγική πολίτικη ατμόσφαιρα, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που στο τέλος τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί με τον Δήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο, σε κλίμα μέθεξης και συγκίνησης.

Την εκδήλωση τίμησε όπως κάθε χρόνο με την παρουσία και τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών – ΟΙΟΜΚΩ Ομότιμος Καθηγητής Νικόλαος Ουζούνογλου, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ιστορικές λεπτομέρειες του σημαντικού ιστορικού για τον Ελληνισμό γεγονότος και τόνισε ιδιαίτερα την αξία και τη σημασία του αγώνα της πρώην Δημοτικής Αρχής του Διονύση Χατζηδάκη, νυν βουλευτού Νοτίου Τομέα Β3 Αθήνας, για την τοποθέτηση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο Δήμαρχος στην ομιλία του τόνισε ότι «με τον ηρωικό θάνατό του, ο τελευταίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, θεμελίωσε την ύπαρξη και την παρουσία του Ελληνισμού στο διηνεκές και δημιούργησε όλες εκείνες τις συνθήκες, ώστε ο Ελληνισμός να κάνει την ιστορική του επανεμφάνιση με την Παλιγγενεσία του 1821 μετά από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς» ενώ σημείωσε ότι «η σεμνή τελετή, η οποία τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται πάντα τέτοια μέρα από την Δημοτική Αρχή, φιλοδοξεί να υπενθυμίζει σε όλους μας και κυρίως στην νεολαία μας, τις θυσίες, την παράδοση και την ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης που επιβίωσε στο διηνεκές, στάθηκε στα πόδια του κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και κατάφερε να μεγαλουργήσει».

Συμπλήρωσε ότι, «αποτελεί εθνική υποχρέωση όλων μας αλλά και εχέγγυο για μια Πατρίδα με αντάξιο μέλλον, η θυσία και η αυταπάρνηση  του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αξία και προβολή. Αυτό πιστεύουμε ως Δημοτική Αρχή και αυτό πράττουμε με συνέπεια».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Διονύσης Χατζηδάκης και Ιωάννα Γκελεστάθη, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Κωνσταντινουπολιτικών φορέων, ενώ τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Παπαπαγεωργίου.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις