Με λαμπρότητα τιμήθηκε η Αγία Γλυκερία στην Πετρούπολη

Ιλίου: “Η αγία Γλυκερία με τη ζωή και το θάνατό της επιβεβαίωσε την αλήθεια της σωτηρίας μας”

Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε και φέτος μέσα στην αναστάσιμη περίοδο του Πάσχα η μνήμη της Αγίας μάρτυρος Γλυκερίας στην Πετρούπολη. Στο ομώνυμο παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου Πετρουπόλεως το απόγευμα της Παρασκευής, τελέστηκε ο εόρτιος εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, συμπαραστατουμένου από τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο της μητρόπολης, αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ράπτη, τον προϊστάμενο του ναού, πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Εμμανουήλ Σέρβο και πλειάδας κληρικών.

Στην ομιλία του ο κ. Αθηναγόρας, αναφέρθηκε στο θάρρος και τη δύναμη της αγίας Γλυκερίας, η οποία με την παρουσία και τη ζωή της έδειξε ότι ήταν πολύ πιο θαρραλέα από πολλούς άντρες. «Αυτό που πίστευε μέσα στην ψυχή της -δηλαδή την αλήθεια για τον Χριστό και την εκκλησία-  αυτή την αλήθεια υπερασπίστηκε με την ίδια της τη ζωή και μαρτύρησε, όπως ακριβώς και ο Χριστός μαρτύρησε επάνω στο σταυρό για τη δικιά μας σωτηρία», τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Όπως επεσήμανε μάλιστα, «η αγία Γλυκερία με τη ζωή και το θάνατό της επιβεβαίωσε την αλήθεια της σωτηρίας μας, την αλήθεια της αναστάσεως και για αυτό τόσους αιώνες μετά το θάνατό της εξακολουθεί να δίνει παρηγοριά στους ανθρώπους που την πλησιάζουν και ζητούν βοήθεια», ενώ καταλήγοντας ευχήθηκε, «η αγία να σταλάζει γλυκασμό στις ψυχές όλων για να μας δίνει την δυνατότητα μέσα από τον γλυκασμό αυτό να γίνεται η ζωή μας καλύτερη και η επικοινωνία με τους ανθρώπους και με το Θεό καλύτερη».

Ακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτάνευση της εικόνας -την οποία συνόδευε ο Σύλλογος Κρητών Πετρουπόλεως «Η Μεγαλόνησος»- και του τεμαχίου λειψάνου της αγίας που φυλάσσεται στο ναό, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Πετρουπόλεως.

Σήμερα το πρωί τελέστηκε όρθρος και θεία λειτουργία, ενώ την διακονία του λόγου ανέλαβε ο π. Ιγνάτιος Μιλτιάδου, ο οποίος μίλησε περί ανθρώπινης και θείας δικαιοσύνης στο πλαίσιο του μαρτυρίου που υπέστη η αγία Γλυκερία και αναπτύσσει στον παρακλητικό κανόνα της, ο Όσιος Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης.

Φωτορεπορτάζ: Αναστάσιος Βόπης | Orthodoxia InFoto

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις