Είναι ο μοναδικός ναός στις Σέρρες που τιμάται επ’ ονόματι του μεγάλου αυτού αγίου της πίστεως

Τα εγκαίνια του ιερού ναού αγίου Βασιλείου Σερρών τέλεσε ο οικείος μητροπολίτης Θεολόγος

Ο περικαλλής ναός του Αγίου Βασιλείου παραδόθηκε στην λατρεία με την τέλεση της λαμπράς ακολουθίας των ιερών εγκαινίων κατά το διήμερο 6 και 7 Μαΐου. Τα θυρανοίξια τελέστηκαν μετά πάσης εκκλησιαστικής ιεροπρέπειας το Σάββατο του Λαζάρου, ενώ είναι ο μοναδικός στην μητροπολιτική περιφέρεια Σερρών που τιμάται επ’ ονόματι του μεγάλου αυτού αγίου της πίστεως. Θεμελιώθηκε το έτος 2012 από τον κ. Θεολόγο, πλησίον του παλαιού μικρού ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου, ο οποίος δεν κάλυπτε επαρκώς τις αυξημένες λειτουργικές και λατρευτικές ανάγκες της ραγδαίως αναπτυσσομένης αυτής ενορίας, της αποτελουμένης από ευλαβείς Ποντίους, Βλάχους και γηγενείς κατοίκους.

Με αφορμή τα λειτουργικά εγκαίνια η Σέρρες υποδέχθηκαν με τιμή, σεβασμό αλλά και πνευματική κατάνυξη, το ιερό Λείψανο της χειρός του Αγιόυ Βασιλείου, το οποίο βρίσκεται αποτεθησαυρισμένο στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, προερχόμενο εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Νικομηδείας της Μικράς Ασίας, μεταφερθέν στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή (1922). Η επίσημος υποδοχή του ιερού Λειψάνου, το οποίο εκόμισε ο Συνοδικός Σύνεδρος, Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Μαΐου το απόγευμα στα προπύλαια του νεόδμητου ιερού Ναού από τον κ. Θεολόγο, με την παρουσία του ιερού κλήρου, των Βουλευτών, εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπειών Πολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και του λαού του Θεού, οι οποίοι προσήλθαν να λάβουν την χάρη του μεγάλου Καππαδόκου Ιεράρχου.

Νωρίτερα, ο κ. Θεολόγος απέθεσε επί της Αγίας Τραπέζης του προς εγκαινισμόν ιερού Ναού κατά την εκκλησιαστική τάξη αποτμήματα εκ των τιμίων ιερών λειψάνων των Αγ’ιων ενδόξων μαρτύρων Ευστρατίου και Αυξεντίου και Μοδέστου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων καθώς και τεμάχιο λίθου από τον φρικτό Γολγαθά, ευλογία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, την οποία εκόμισε ο πολιός αγιοταφίτης Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός. Στη συνέχεια, τελέσθηκε ο Εσπερινός των Εγκαινίων, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Ναζαρέτ κ. Κυριακού, Σύρου κ. Δωροθέου και Σερρών κ. Θεολόγου.

Την ιερουργία του κηρύγματος διηκόνησε με ωραίο και θεολογικό λόγο κ. Ιερώνυμος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «Ενώπιόν μας υψώνεται ο ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου, ο οποίος ευχόμαστε να αποβεί μία νέα πνευματική έπαλξη, όπου θα καλλιεργείται το πνεύμα της κατά Θεόν προκοπής και τελειώσεως. Εκείνο που χρειάζεται, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή ο σύγχρονος άνθρωπος είναι η ανακαίνισή του, καθώς το σώμα μας αποτελεί τον έμψυχο ναό του Αγίου Πνεύματος».

Σήμερα, τελέσθηκε ο Όρθρος χοροστατούντος του κ. Θεολόγου και εκκίνησε η τελετή των εγκαινίων, συμπροσευχομένων των αρχών του τόπου και των ευλαβών προσκυνητών από την κωμόπολη του Λευκώνα, τις Σέρρες και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι συμμετείχαν στην ακολουθία με αισθήματα ιεράς συγκινήσεως και εν Χριστώ ευγνωμοσύνης, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο Σεβασμιώτατος ερμήνευε στους πιστούς τα τελούμενα και τον θεολογικό και εκκλησιολογικό συμβολισμό τους.

Μετά την ολοκλήρωση του καθαγιασμού της Αγίας Τραπέζης, τελέσθηκε η πρώτη Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού, συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου, Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου και του Σερρών κ. Θεολόγου.

Προ της απολύσεως ο κ. Θεολόγος, ευχαρίστησε καταλλήλως τόσο τον κομίσαντα το ιερό Λείψανο του Αγίου Βασιλείου, Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμο και δι’ αυτού τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την μεγίστη ψυχοστηρικτική αυτή ευλογία, όσο και τους λοιπούς αρχιερείς για την όλως τιμητική και φιλάδελφη συμμετοχή τους, καθώς και τους άρχοντες του τόπου και τον λαό για την συγκινητική συμπροσευχητική τους παρουσία. Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός προσεφώνησε με θερμούς λόγους αγάπης και στοργής τον Θεολόγο, τον ευχαρίστησε για την πολυετή, αδιάπτωτη, ανιδιοτελή  και θερμή αγάπη και αφοσίωσή του στα Πανάγια προσκυνήματα της πίστεώς μας στην Αγία Γη και του προσέφερε πολύτιμο παλαιό Αρχιερατικό εγκόλπιο που διασώζει την εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Στο τέλος της σε ανάμνηση διηνεκή και αγαθή ενθύμηση της μεγάλης ημέρας του εγκαινισμού, απεκαλύφθη η εντετοιχισμένη πλησίον της κεντρικής πύλης του ιερού Ναού καλλιμάρμαρη, μνημειακή πλάκα, φέρουσα την επ’ αυτής λελαξευμένη σχετική αναθηματική επιγραφή των Εγκαινίων, ενώ φυτεύτηκε από τους συλλειτουργήσαντες αρχιερείς και δένδρο ελιάς στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις