Η Μονεμβάσια τίμησε την Πολιούχο της Παναγία Χρυσαφίτισσα

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εόρτασε η Μονεμβάσια την μνήμη της Πολιούχου τη Παναγίας Χρυσαφίτισσας. Το απόγευμα της Κυριακής στον φερώνυμο Ιερό Ναό εντός της καστυροπολιτείας τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή πλειάδας κληρικών της τοπικής Εκκλησίας. Επίκαιρο λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχανδρίτης Ευστάθιος Πορφύρης.

Την κυριώνυμη ημέρα, τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γόρτυνος κ. Νικηφόρου, ευλογήθηκαν οι άρτοι και ακολούθησε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου.

Στους ευλαβείς χριστιανούς που είχαν κατακλύσει τον Ναό και τον προαύλιο χώρο, απηύθυνε τον μεστό νοημάτων και μελίρρυτο λόγο του ο Μητροπολίτης Γόρτυνος, ο οποίος αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα τον αποπροσανατολισμό και τη σύγχυση της ανθρωπότητας, αναρωτήθηκε, «πώς είναι δυνατόν η Υπεραγία Θεοτόκος να δώσει την Σκέπη Της επάνω στην κοινωνία, η οποία περιφρονεί τον Λόγο του Υιού Της, πώς να γίνει Γοργοϋπήκοος σε κοινωνία αγριότερη των αλόγων ζώων με τους περισσότερους να εμμένουν εμπαθώς να καυχώνται για τα επιτεύγματά και την ελευθερία τους, ενώ καθημερινά υποδουλώνονται στα πάθη τους και βυθίζονται στο υπαρξιακό κενό;», ενώ κατέληξε με την διαπίστωση ότι η Παναγία μας  είναι πάντα πρόθυμη να μας παρηγορήσει, να μας ενδυναμώσει και να μας καθοδηγήσει, αρκεί πραγματικά να έχουμε την πίστη και το ψυχικό σθένος να διορθώσουμε την εσφαλμένη πορεία μας.

Κατακλείοντας την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε αρχικά τον Πανάγαθο Θεό που επέτρεψε τον εορτασμό σε χαρμόσυνο κλίμα, τον Μητροπολίτη Γόρτυνος κ. Νικηφόρο που τίμησε με την παρουσία του και την εξαιρετική ομιλία του την πανήγυρη, τους κληρικούς, τους ιεροψάλτες, τους τοπικούς άρχοντες και τον ευσεβή λαό, που ολόψυχα συμμετείχαν και στις δύο λατρευτικές συνάξεις. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε η Παναγία Χρυσαφίτισσα να έχει πάντα υπό την σκέπη Της τον ιστορικό τόπο της Μονεμβασίας.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης κ. Νικηφόρος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον οικείο ιεράρχη, για την τιμητική πρόσκληση που του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθεί την ιστορική Μονεμβάσια και να συμμετέχει για πρώτη φορά στον λαμπρό εορτασμό της Πολιούχου της. Παράλληλα τον ευχαρίστησε για την θέρμη και την πατρική αγάπη με την οποία τον υποδέχθηκε αλλά και για όλα όσα πρόσφερε ως τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεώς Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, με την οποία τον συνδέουν ιδιαίτεροι πνευματικοί δεσμοί. Η πανήγυρη επισφραγίστηκε με τη λιτάνευση της Ιερής εικόνας στα γραφικά καλντερίμια της καστροπολιτείας.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις