Ακολούθησε λιτανεία της εικόνας του μεγαλομάρτυρος και της αφθάρτου δεξιάς χειρός του

H Καλαμαριά εόρτασε το καύχημα των Ποντίων Άγιο Ευγένιο Τραπεζούντιο

Τον μέγα αθλητή Ευγένιο το καύχημα των απανταχού Ποντίων και πολιούχο της προσφυγικής πόλεως Καλαμαριάς τίμησε σύσσωμος κλήρος και λαός το πρωί του Σαββάτου στον μητροπολιτικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς. Της ευχαριστιακής συνάξεως προεξήρχε ο μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος ο και κηρύξας εγκάρδια τον θείο λόγο, έχοντας ως συλλειτουργούς τον μητροπολίτη Αιτωλίας κ. Δαμασκηνό και τον οικείο ποιμενάρχη κ. Ιουστίνο. 

Προ της απολύσεως της θείας λειτουργίας, ο κ. Ιουστίνος τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, το Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», Φοίνικα Καλαμαριάς, τον διοικητή του νοσοκομείου και τους εκπροσώπους των ιατρών, των νοσηλευτών και του βοηθητικού προσωπικού, τόσο για την πολυποίκιλη προσφορά τους στον ευαίσθητο τομέα της υγείας των κατοίκων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όσο και για την θυσιαστική διακονία τους κατά την σκληρή περίοδο της πανδημίας covid 19. 

Τέλος, εψάλη Τρισάγιο υπέρ των μακαρίων και αοιδίμων Βασιλέων Τραπεζούντος Μεγάλων Κομνηνών, Χρυσάνθου Αρχιεπισκόπου και Παύλου Αρχιερέως και πάντων των Αρχιερατευσάντων, Ιερατευσάντων και Διακονησάντων εν Τραπεζούντι και παντί τω Πόντω και πάντων των απανταχού ευσεβώς κεκοιμημένων Ποντίων. Η λατρευτική σύναξη ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Αιτωλίας κ. Δαμασκηνού και συγχοροστατούντων των μητροπολιτών Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, Κίτρους κ. Γεωργίου και Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνου.  Την διακονία του λόγου ανέλαβε ο κ. Δαμασκηνός. Τιμήθηκαν ο κ. Κώστας Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος έχει συμβάλλει ποικιλοτρόπως ώστε να αναγνωρισθεί η Ποντιακή γενοκτονία και ο κ. Νικόλαος Παρτακελίδης, μέγας ευεργέτης της μητροπόλεως.

Μετά το πέρας του εσπερινού, ακολούθησε λιτανεία της ιεράς εικόνας του μεγαλομάρτυρος και της αφθάρτου δεξιάς χειρός του η οποία φυλάσσεται στην ιερά μητρόπολη. 

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις