Με αρχιερατικό συλλείτουργο και λιτάνευση της εικόνας η Σπάρτη τίμησε τον πολιούχο της Άγιο Νίκωνα

Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη εόρτασε τη μνήμη του Πολιούχου της, Οσίου Νίκωνος του ”Μετανοείτε’’. Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ενώ ακολούθησε η αμφιοφορία του σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό. Τους άρτους ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος. Στην αρχιερατική θεία λειτουργία που ακολούθησε συμμετείχαν επίσης οι μητροπολίτες Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος, Γόρτυνος κ. Νικηφόρος και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος και προέστη.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αρχικά  εκ μέρους όλων των μητροπολιτών που συμμετείχαν στην πανήγυρη ευχαρίστησε θερμά για την τιμητική πρόσκληση τον Μητροπολίτη Σπάρτης, τον οποίο μάλιστα αποκάλεσε πνευματικό πατέρα του, αφού οι πνευματικές του νουθεσίες από την παιδική του ακόμα ηλικία επηρέασαν τη ζωή και την πορεία του. Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους πιστούς που είχαν κατακλύσει το ναό και τον περιβάλλοντα χώρο μίλησε για τον τιμώμενο Άγιο Νίκωνα. Ιδιαίτερα στάθηκε στην αλλοτρίωση και τον πνευματικό αποπροσανατολισμό της εποχής μας που έχουν μετατρέψει το μιαρό σε καθαρό, το παράνομο σε νόμιμο, το παράλογο σε λογικό, το ανήθικο σε ηθικό, το παράξενο σε φυσιολογικό και το αμάρτημα σε δικαιωματισμό, προτρέποντας παράλληλα το εκκλησίασμα να στραφεί, με μετάνοια και προσευχή, σε όσα πραγματικά έχουν αξία και τα οποία μόνο η ‘’εν Χριστώ ζωή’’ μπορεί να εξασφαλίσει.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, υπό τους παιανισμούς της Φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, της μαθητιώσας νεολαίας και άλλων φορέων της πόλης,  πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος διαμέσου των κεντρικών οδών της λακωνικής πρωτεύουσας. Πλήθος χριστιανών παρακολούθησαν ευλαβώς την τελετή και συμπροσευχήθηκαν, για να έχουν την προστασία του Αγίου στη ζωή τους.

Ο μητροπολίτης Σπάρτης, κατακλείοντας την πανηγυρική σύναξη επισήμανε ότι η πάνδημη συμμετοχή μέσα σε κλίμα κατάνυξης ήταν συγκινητική ωστόσο ακόμα πιο σημαντική θα είναι η έμπρακτη αποδοχή του κηρύγματος του Οσίου Νίκωνος, μέσω της ενδυνάμωσης της πίστης μας, της μετάνοιας και της ενάρετης ζωής, που οδηγούν στη Βασιλεία των Ουρανών. Ακολούθως, ευχαρίστησε εγκάρδια όλους όσοι παρέστησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία της. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τους Μητροπολίτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, τους εφημέριους και τους λοιπούς διακονούντες του Ιερού Ναού, τον ευαγή Κλήρο, τις Αρχές, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, τον ευσεβή λαό, τον Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους διάφορους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς και τους εκπαιδευτικούς τους.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις