Για την έναρξη των μαθημάτων του νέου σπουδαστικού έτους

Αγιασμό από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο στη σχολή βυζαντινής μουσικής

Την Πέμπτη τελέστηκε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων του νέου σπουδαστικού έτους. Τον αγιασμό, τέλεσε μέσα σε κλίμα χαράς αλλά και συγκίνησης ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Μεθόδιο Βερνιδάκη και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη π. Νικηφόρο Κουνάλη, ενώ παρέστησαν ο Διευθυντής της Σχολής κ. Αντώνιος Πλαΐτης, Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, οι Καθηγητές, Δάσκαλοι και συνεργάτες της Σχολής, καθώς και πολλοί σπουδαστές και φίλοι της Σχολής.

Στην προσφώνησή του προς τους παρισταμένους μετά το πέρας του Αγιασμού ο κ. Ευγένιος, εξέφρασε τον έπαινο και την ευχαριστία του προς τον Διευθυντή και τους Καθηγητές της Σχολής, που με το έργο τους και τα χαρίσματά τους, προσφέρουν πολύτιμους καρπούς στην Εκκλησία κληρικούς και λαϊκούς, που με γνώση και κατάρτιση στελεχώνουν τα ιερά αναλόγια των ενοριών. Αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία της ψαλτικής τέχνης, η οποία όπως είπε δεν είναι μια τέχνη απλή αλλά μια τέχνη αναγωγική, πνευματική και αγιαστική. Μια τέχνη που το κύριο έργο της είναι να καλλιεργεί το εκκλησιαστικό ήθος και να παράγει ορθόδοξο πολιτισμό, γεμίζοντας την ψυχή μας και οδηγώντας μας στο δρόμο του Θεού. Τόνισε την αγάπη του για την σχολή και δήλωσε πως είναι βασική προτεραιότητα του έργου του η στήριξη, η πρόοδος και η εξέλιξη της.

Στη συνέχεια, αντιφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής, κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του, τις ευχές και την αγάπη του. Επεσήμανε πως το έργο της σχολής είναι κυρίως έργο εκκλησιαστικό. Για αυτό και μέριμνα των διδασκόντων, δεν είναι μόνο η διδασκαλία του ύφους αλλά και η μετάδοση του αληθούς εκκλησιαστικού ήθους. Αυτού του ήθους της ψαλτικής που δεν επιτρέπεται να απορροφάται από το ύφος αλλά συνυπάρχουν αρμονικά και το ένα ανατροφοδοτεί το άλλο. Τότε μόνο η ψαλτική είναι και τέχνη και επιστήμη και διακονία και προσφορά και προσευχή. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά με έμπνευση και δημιουργία.

Η τελετή έκλεισε με τον χαιρετισμό του Διευθυντού της Σχολής, κ. Αντωνίου Πλαΐτη, Άρχοντος Υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε., ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Ευγένιο τον για την αγάπη του, την στήριξή του και τους πατρικούς του λόγους. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Διοικούσα Επιτροπή, τους Καθηγητές και τα στελέχη της Σχολής, για την πολύτιμη προσφορά τους. Παρότρυνε τους σπουδαστές να μην περιορίσουν την εκμάθηση της εκκλησιαστικής μουσικής μόνο μέσα στα πλαίσια της σχολής, αλλά συμπληρωματικά με τα μαθήματά τους να μετέχουν όσο περισσότερο μπορούν και στις ακολουθίες των ενοριών ώστε πάνω στο αναλόγιο μέσα στην ζωντανή λατρεία της εκκλησίας, να αποκτήσουν ψαλτική εμπειρία, βιώματα και ακούσματα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να αναπτύξουν την τέχνη τους και να αποκτήσουν ψαλτική ωριμότητα. Τέλος ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη ακαδημαϊκή χρονιά.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις