Η μητρόπολη Χίου τίμησε τα εκατό χρόνια από την γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Με συγκίνηση, προσευχή και μνήμη τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Χίου τα 100 χρόνια από την γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, την θυσία των πατέρων πολλών κατοίκων σήμερα της Χίου στα «ματωμένα χώματα» της ελληνικής ιωνικής γης.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Βαρβασίου, την παλλομένη καρδιά των μικρασιατών στην Χίο, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή οι ιερές εικόνες του Ευαγγελισμού από τον Αγ. Γεώργιο Φρουρίου, της Αγ. Παρασκευής από τον ομώνυμο ναό του Καστέλου, του Αγ. Ελευθερίου από τον Αγ. Νικόλαο Φραγκομαχαλά και η εφέστιος του Αγ. Χαραλάμπους και τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου, παρουσία του Βουλευτού κ. Μιχαηλίδη, του Δημάρχου κ. Κάρμαντζη, του Αντιπεριφερειάρχου κ. Βρουλή, του Ταξιάρχου κ. Χατζή και άλλων αρχών.

Ο ακρίτας Ιεράρχης, στο κήρυγμά του συνέδεσε τον Σταυρό του Χριστού με την θυσία του Μικρασιατικού Ελληνισμού και τόνισε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για μικρασιατική καταστροφή. Όσο θα ραψωδούνται οι στίχοι του Ίωνος Ομήρου, όσο θα μελετάται η ιστορία του Αλικαρνησέος Ηροδότου, όσο θα στοχαζόμεθα με την φιλοσοφική μέθοδο του Μιλησίου Θάλητος, όσο θα καταρτιζόμεθα από τον παύλειο λόγο στους Εφεσίους, τους Γαλάτες και τους Κολασσαεις όσο θα τρεμοφέγγουν οι λυχνίες των 7 Εκκλησιών της Αποκαλύψεως, όσο θα ομολογούμε την πίστη των Α΄, Γ΄, Δ΄, και Ζ΄Οικουμενικών Συνόδων, όσο θα αναζητήσουμε να ξεδιψάσουμε στο κρυφό περιγάλι του πρώτου Ελληνικού Νόμπελ, η Μικρασία δεν καταστρέφεται. Η Μικρασία ζεί. Η Μικρασία είναι πνεύμα και πολιτισμός.

Αλλά δεν πρόκειται ούτε για μικρασιατικό ξεριζωμό. Οι δήμιοι του έθνους μας έκοψαν τα φύλλα και τα κλαδιά μας, αλλά δεν είχαν και δεν έχουν το δικαίωμα, ούτε την δύναμη να βγάλουν τις ρίζες μας, να μας ξεριζώσουν απ’ τά πανάρχαια ελληνικά χώματα μας. Οι ρίζες μας είναι εκεί, μαζί με τα οστά των προγόνων, και προσδιορίζουν την κυριότητα της Ιάδος γης, προσμένοντες μετά τον Σταυρό την Ανάσταση, μετά την σκλαβιά την απελευθέρωση. Είναι θυσία, όπως η θυσία του Γολγοθά, που αγιάζει τον άνθρωπο. Είναι θυσία που ανέδειξε τα σφάγια της, τον μάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης και τους συν αυτώ, σε Αγίους της Εκκλησίας. Είναι θυσία που κάνει πατρίδα μας την χώρα του Παραδείσου».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Χίου απένειμε το Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου στον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κλασικών Σπουδών του ΔΠΘ κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη, Καθηγητή Λαογραφίας, πολυγραφότατο επιστήμονα, με εκκλησιαστικό φρόνημα και προσφορά στην Εκκλησία και την επιστήμη, παλαιό συμφοιτητή στην Φιλοσοφική Αθηνών, ενώ ο κ. Βαρβούνης επέδωσε στον Μητροπολίτη Χίου το μετάλλιο των 10 χρόνων της Σχολής χαρακτηρίζοντάς τον ως τον Δεσπότη «με τα λιτά άμφια και το καθαρό βλέμμα».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία από τον Καθηγητή κ. Βαρβούνη και εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνου στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Στρατηγού Πλαστήρα και ακολούθησε πομπή με τις ιερές εικόνες έως τον λιμένα της πόλεως, στα νερά του οποίου ερρίφθη δάφνινο στεφάνι.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις