Ιερούργησε στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Αλεποχώρι του δήμου Μεταξάδων

Διδυμοτείχου: “Το μυστικό για την επίλυση όλων των προβλημάτων είναι η πίστη”

Στον ενοριακό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Αλεποχώρι του δήμου Μεταξάδων ιερούργησε σήμερα το πρωί ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός που βρίσκεται δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. ο Σεβασμιώτατος αναλύοντας την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή περί της θεραπείας του σεληνιαζομένου νέου και της αδυναμίας των μαθητών του Κυρίου να τον θεραπεύσουν μεταξύ άλλων τόνισε.

“Ενώ ο άνθρωπος βιώνει την ευχάριστη αίσθηση της δύναμης, έρχονται στιγμές που καταλαβαίνει την τεράστια αδυναμία του. Αισθάνεται αδύναμος μπροστά στα προβλήματα της ζωής, μπροστά στο άγνωστο μέλλον, μπροστά στα μυστήρια που τον περιβάλλουν, μπροστά στους χαρακτήρες και στις συμπεριφορές των άλλων που πρέπει να διαχειρισθεί. Οπλίζεται και φορτώνεται με πολλά εφόδια, με κάθε είδους προσόντα, με δυνατότητες, που τις αποκτά μέσα από τον αγώνα της ολοκλήρωσής του αλλά και πάλι διαπιστώνει την αδυναμία του όχι μόνον απέναντι στους εξωτερικούς παράγοντες αλλά ακόμη και απέναντι στον εαυτό του”.

Όπως τόνισε μάλιστα “αυτό επισημαίνει ο Χριστός στους μαθητές του σήμερα, καθώς τους λέγει ότι: δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν τον σεληνιαζόμενο νέο εξαιτίας της απιστίας τους. Χωρίς αναφορά στον παντοδύναμο Θεό η δική τους δύναμη αποδείχθηκε μηδαμινή και γελοία. Εξ αιτίας της απιστίας τους ταπεινώθηκαν από τον διάβολο και στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Ο Ιησούς, λοιπόν, τους διδάσκει φιλάνθρωπα και τους διαβεβαιώνει πως η πίστη και η αναφορά στον Θεό τους κάνει πανίσχυρους. Είναι ελπιδοφόρα αυτή η υπόσχεση του Χριστού: «εάν έχητε πίστιν… ουδέν αδυνατήσει υμίν”.

Πρόσθεσε δε πως “το μυστικό για την πιο συμφέρουσα επίλυση όλων των προβλημάτων είναι η πίστη. Η πίστη σαν αληθινή σχέση που απορρέει από την εμπιστοσύνη στον Θεό και όχι σαν αφηρημένη ιδέα που καλύπτει απλώς κάποιο φιλοσοφικό κενό. Η ζωντανή πίστη κάνει τον άνθρωπο να κοινωνεί με τον Θεό, να τον αγαπά και να αγαπιέται από εκείνον. Ο πιστός μεταμορφώνεται από την πίστη του, δηλαδή αλλοιώνεται από τη σχέση και την επαφή του με τον Κύριο. Ενδυναμούται από τον Θεό επειδή δανείζει τον εαυτό του στην πρόνοια και στην πανσοφία του Θεού. Ο πιστός γίνεται ζωντανό θεικό εργαλείο και μπροστά του τίποτε πλέον δεν είναι αδύνατον. Τα πάντα υποτάσσονται όχι σ’ εκείνον αλλά στην παντοδύναμη δεξιά του υψίστου, η οποία ενεργεί μέσα από το δικό του πρόσωπο”.

Αμέσως μετά στο εντευκτήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλεποχωρίου παρουσιάσθηκε το πρόσφατο πόνημα της εκπαιδευτικού Ελένης Προβάτου, υπό τον τίτλο «Μια ψιλή γραφή – Αλεποχώρι Διδυμοτείχου το χωριό του κυνοκεφάλου αγίου» στο οποίο η συγγραφέας αναφέρεται στην ιστορία του χωριού και διεξοδικά παρουσιάζει τον παλαιό μεταβυζαντινό Ναό του Αγίου Αθανασίου, κτίσμα του 17ου αιώνα και τον αγιογραφικό κύκλο που τον ιστορείται σε αυτόν.

Να σημειωθεί ότι την θεία λειτουργία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Θεόδωρος Χατζηγεωργίου, ο Υποδιοικητής αυτής Ταξίαρχος Νικόλαος Γιοβανούδης και πλήθος πιστών.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις