Προσκύνημα στη Γυαλιά ένα ερειπωμένο χωριό στην οριογραμμή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων

Διδυμοτείχου: “Η επιστροφή στις ρίζες των προγόνων μας ξαναζωντανεύει τις μνήμες μας”

Στη Γυαλιά ένα ερειπωμένο χωριό ακριβώς στην οριογραμμή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στον ορεινό όγκο του τριγώνου σε υψόμετρο 580 περίπου μέτρων βρέθηκε σήμερα το πρωί ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, συνοδευόμενος από Γυαλιώτες απογόνους από εκείνους που εγκαταστάθηκαν στα χωριά πραγματοποιώντας έτσι προσκύνημα στον τόπο των προγόνων τους. Μετά τον αγιασμό στον οποίο προέστη ο Σεβασμιώτατος τελέσθηκε τρισάγιο στην μνήμη των κεκοιμημένων ψυχών που αναπαύονται γύρω από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

Ο Σεβασμιώτατος αφού αναφέρθηκε στην ιστορία του χωριού και περιέγραψε τις πολλαπλές δυσκολίες που αντιμετωπίσθηκαν μέχρι την τελική διάσωση του ναού από την βέβαιη κατάρρευση, τόνισε ότι η επιστροφή στις ρίζες των προγόνων μας ξαναζωντανεύει τις μνήμες μας, εκφράζει την ευγνωμοσύνη μας σε όσα οι πρόγονοί μας με θυσίες προσωπικές μας προσέφεραν και αντλούμε αξίες και ιδανικά από το δικό τους φρόνημα και ήθος για να οικοδομήσουμε το μέλλον το δικό μας, των επόμενων γενιών και του τόπου μας. Χαρακτηριστικά σημείωσε· «ο τόπος αυτός είναι ποτισμένος με τα δάκρυα, τον ιδρώτα και το αίμα των προγόνων μας».

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αρχηγό του Στρατού Στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση, ο οποίος ως Διοικητής της XVI Μεραρχίας (2016-2017) αποδέχθηκε το αίτημα της τοπικής εκκλησίας για την σωτηρία του ναού από την κατάρρευση και την μερική έστω αποκατάστασή του και στη συνέχεια με το άοκνο και ευεργετικό ενδιαφέρον του παρακολουθούσε το εγχείρημα μέχρι την αποπεράτωσή του. Επίσης ευχαρίστησε τον σημερινό διοικητή της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγο Θεόδωρο Χατζηγεωργίου και τους προκατόχους του ως και τον Διοικητή του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχη Βαρδή Χαρκιανάκη, που μέχρι σήμερα συντηρούν την πρόσβαση και προστατεύουν τον χώρο. Στο προσκύνημα αυτό στην Γυαλιά τον Ελληνικό Στρατό εκπροσώπησε ο Υποδιοικητής του Συντάγματος Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Κράλης.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις