Η πόλη υποδέχτηκε το λείψανο του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου από την Νέα Ιωνία

Η Καστοριά τίμησε τον προστάτη της Άγιο Νικάνορα τον θαυματουργό

Τον προστάτη της και προστάτη των μικρών παιδιών της Άγιο Νικάνορα τον θαυματουργό τίμησε η Καστοριά. Τις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του αγίου τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ και ο Επίσκοπος Αριανζού κ. Βαρθολομαίος ενώ επίκεντρο της πανήγυρεως ήταν ο ιερός ναός του Αγίου Νικάνορος στην Χλόη. 

Την παραμονή της εορτής πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του ιερού λειψάνου του αγίου Γεωργίου Νεαπολίτου, το οποίο κόμισε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας από την ιερά μητρόπολή του, προκειμένου να τεθεί προς προσκύνηση μαζί με το ιερό λείψανο του αγίου Νικάνορος το οποίο κατέχει ο ιερός ναός. Στην συνέχεια τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου κ. Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντων των δύο μητροπολιτών.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην θεολογική σημασία της εορτής της Μεταμορφώσεως του Χριστού και πως ο Όσιος Νικάνορας που και ο ίδιος μετείχε του φωτός του Χριστού έγινε αιτίας ευλογίας για τους πιστούς και ιδιαιτέρως την Καστοριά.  Ακολούθησε ιερά Λιτανεία στους δρόμους της πόλης, στην οποία συμμετείχαν παιδιά παραδοσιακά ενδεδυμένα, οι ιεροψάλτες, στρατιωτικό άγημα, οι ιερείς που πλαισίωσαν την ιερά εικόνα και έφεραν τα ιερά λείψανα, οι αρχιερείς με τους διακόνους και τους άρχοντες.

Την κυριώνυμο ημέρα στο αρχιερατικό συλλείτουργο προεξήρχε ο κ. Γαβριήλ, ο οποίος στο κήρυγμά του μίλησε για το εκκλησιαστικό γεγονός στο οποίο μετέχουν όλοι οι πιστοί και κατά το οποίο ο Θεός αποστέλλει την χάρη του σε όλους τους πιστούς που την θέλουν και την επιζητούν. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως σκοπός της χριστιανικής ζωής είναι η ευτυχία του ανθρώπου. Ευχήθηκε δε ιδιαιτέρως στα παιδιά της ενορίας και της πόλης που εορτάζουν τον προστάτη τους Άγιο Νικάνορα. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας διαβάσθηκαν τρεις ευχές από τους αρχιερείς για τα κόλλυβα του αγίου για τους καρπούς της αμπέλου και τέλος για τα νήπια και τα παιδιά.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τους δύο προσκεκλημένους ενώ μνημόνευσε ιδιαιτέρως τον μακαριστό προκάτοχό του Μητροπολίτη Σεραφείμ, ο οποίος θεμελίωσε και εγκαινίασε τον ναό αλλά και τον εφημέριο του ναού για την συνέχιση των έργων.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις