Προεξάρχοντος του Επισκόπου Τεγέας Θεοκλήτου

Τρίπολη: Λιτανεύτηκε η εικόνα της Παναγίας της Τριπολιτσάς

Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως έχει αποθησαυρισθεί η ιερά εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου η επονομαζομένη «Παναγία της Τριπολιτσάς». Για μία ακόμα χρονιά την εικόνα της «Παναγίας της Τριπολιτσάς» λιτάνευσε κλήρος και λαός μετ’ ευλαβείας το απόγευμα της Δευτέρας πέριξ της αυλής του ναού.

Προηγήθηκε η ακολουθία του εσπερινού προεξάρχοντος του Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου. Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας την οποία πλαισίωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Τριπόλεως καθώς και μέλη της «Λαογραφικής Εστίας Τριπόλως» με εθνικές ενδυμασίες και κατόπιν ακολούθησε η πρώτη παράκληση.

Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου προς τους παρισταμένους άρχοντες, τις υπόλοιπες αρχές και στο πλήθος των ευσεβών χριστιανών και αναφέρθηκε στο υπερύμνητο πρόσωπο της Παναγίας.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

Η εικόνα της Παναγίας ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1823 εκείνα τα δύσκολα χρόνια που οι Έλληνες προσπαθούσαν να βρούνε και πάλι την ελευθερία τους από τους Τούρκους κατακτητές. Πρώτος Αγιογράφος της ήταν ο Μιχαήλ Κομνενίδης από τον Πόρο ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει αφού πέθανε από κάποια ασθένεια. Κατόπιν την εικόνα συνέχισε και τελείωσε ο Αγιογράφος Γεώργιος Αθανασιάδης ο Κυδωνιάτης το 1826.

Η εικόνα αυτή ήταν παραγγελία του Αναστασίου Γκυζάνη Ποριώτου. Έμεινε για αρκετά χρόνια στα χέρια της οικογενείας του και κατόπιν παραχωρήθηκε ευγενώς εκ των απογόνων της οικογενείας στην ενορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως. Η εικόνα της Παναγίας έχει σωθεί δύο φορές από φωτιά με θαυματουργικό τρόπο μία φορά όταν την είχε η οικογένεια του Γκυζάνη και μία φορά στην Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου όταν είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά εντός του Ναού το 1995.

Μετά την πυρκαγιά η εικόνα τοποθετήθηκε σε καλλιμάρμαρο προσκυνητάρι και κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου πριν την παράκληση λιτανεύεται στην κεντρική πλατεία της Τριπόλεως παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλεως.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις