Τιμήθηκαν παράλληλα και τα εκ της Μικράς Ασίας προερχόμενα ιερά σεβάσματα

Η Σάμος εόρτασε την Σύναξη των Σαμίων Αγίων

Με λαμπρότητα η Μητρόπολη Σάμου εόρτασε τη Κυριακή τους Σαμίους Αγίους αποδίδοντας έτσι την οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη προς τους αγίους. Οι εόρτιες εκδηλώσεις φέτος έλαβαν ιδιαίτερες πνευματικές διαστάσεις εξαιτίας της θλιβερής επετείου της συμπληρώσεως των 100 ετών από της Μικρασιατικής Καταστροφής και τούτο διότι τόσο η Σάμος όσο και οι άγιοι οι οποίοι διέλαμψαν σε αυτήν συνδέονται στενώς με τα μικρασιατικά παράλια στο πέρασμα των είκοσι χριστιανικών αιώνων.

Για τον λόγο αυτό φέτος μετά των Σαμίων Αγίων τιμήθηκαν και τα εκ της Μικράς Ασίας προερχόμενα ιερά σεβάσματα, δηλαδή τα ιερά κειμήλια τα οποία οι πρόγονοί μας ως πρόσφυγες έφεραν από τις εκεί πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού μεταξύ των οποίων ξεχωριστή θέση έχουν κάποιες ιστορικές ιερές εικόνες και τα επιμάνικα του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Τω Σάββατο τελέστηκε ο εσπερινός στον ιερό μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου Σάμου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σάμου και κ. Ευσεβίου, ενώ στη συνεχεία έγινε η λιτάνευση των ιερών λειψάνων και εικόνων των αγίων ως και των τεθησαυρισμένων μικρασιατικών ιερών κειμηλίων στην παραλία και ακολούθως στην πλατεία Πυθαγόρα η αρτοκλασία και το θείο κήρυγμα από τον Σεβασμιώτατο.

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε ο η αρχιερατική θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου Σάμου ιερουργούντος του κ. Ευσεβίου, ενώ μίλησε ο Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στο τέλος τελέστηκε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απανταχού της γης κοιμηθέντων αποδήμων Σαμίων.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις