Ολοκλήρωσε άλλη μία ποιμαντική του περιοδεία στην περιοχή της Λοκρίδος

Φθιώτιδος: «Χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει τίποτα καλό μέσα στον κόσμο»

Με ιερά αγρυπνία ολοκλήρωσε την Παρασκευή άλλη μία ποιμαντική του περιοδεία στην περιοχή της Λοκρίδος ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών επισκεπτόμενος για μία ακόμη φορά τις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις του Ιδρύματος «Παναγία Φανερωμένη» στις Λιβανάτες Φθιώτιδος. Στον ιερό ναό των κατασκηνώσεων ο οποίος τιμάται επ΄ονόματι του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου ο κ. Συμεών τέλεσε αγρυπνία για την εορτή των Αγίων Σίλας Σιλουανού, Επαινετού, Κρήσκεντος και Ανδρονίκου των Αποστόλων εκ της χορείας των εβδομήκοντα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναλύοντας τα αγιογραφικά αναγνώσματα αναφέρθηκε στο χάρισμα της διακονίας της αγάπης και της προσφοράς των χριστιανών προς τον κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως και χαρακτηριστικά υπογράμμισε πως, «για να είναι κανείς διάκονος, για να είναι κανείς άνθρωπος δηλαδή αγάπης και προσφοράς, για να είναι κανείς ένας αληθινά κοινωνικός άνθρωπος, ο οποίος δεν υπάρχει για τον εαυτό του αλλά δίνεται για τους άλλους, να είναι απαλλαγμένος ακόμα και από την αναγκαιότητα που προκαλεί η βιολογική σχέση μεταξύ πατρός και υιού, πατρός και θυγατέρας, μητρός και θυγατέρας, την αναγκαιότητα και την ανελευθερία που δημιουργούν οι βιολογικέ ς σχέσεις, να μπορεί κανείς να την ξεπεράσει για να δοθεί και να ζήσει χαρισματικές σχέσεις, σχέσεις δηλαδή ελευθερίας, αγάπης, προσφοράς και διακονίας.

Βλέπουμε πολλές φορές στις ανθρώπινες σχέσεις αυτοί που συνδεόμαστε συγγενικά μεταξύ μας, να γινόμαστε καταπιεστικοί ο ένας προς τον άλλο. Οι γονείς να θέλουν να καταπιέσουν τα παιδιά, να θέλουν να επιβάλλουν κάποιο συγκεκριμένο δρόμο, οι σύντροφοι, ο ένας στον άλλο, τα παιδιά ακόμα προς τους γονείς, το αντίστροφο. Όλα αυτά συμβαίνουν, όταν οι άνθρωποι δεν έχουμε απαλλαγεί από την αναγκαιότητα που δημιουργεί η βιολογική σχέση και δεν έχουμε αφεθεί στην ελευθερία που προσφέρει η χαρισματική σχέση. Η σχέση δηλαδή της εν Χριστώ αγάπης. Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο προβάλλει ο Κύριος μας και η Εκκλησία μας σήμερα αυτή τη βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κανείς να γίνει εργάτης του Ευαγγελίου, εργάτης της κοινωνίας, για να μπορέσει κανείς πραγματικά να προσφέρει και να δίνεται χωρίς να εξουσιάζει, χωρίς να υποχρεώνει, χωρίς να χειραγωγεί, χωρίς να κηδεμονεύει, χωρίς οποιοδήποτε ψεγάδι ιδιοτέλειας, φιλαυτίας ή βίας, μας τονίζει άλλωστε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ότι,  «κανένα καλό δε γίνεται με τη βία».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως, «η αγάπη ανθίζει εκεί όπου υπάρχει ελευθερία. Η αγάπη καρποφορεί εκεί, όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι. Και χαίρομαι επαναλαμβάνω, που αυτά τα νοήματα σήμερα μας τα χαρίζει η αγάπη του Θεού σ’ ένα χώρο που δημιουργήθηκε για να διακονεί ελεύθερα, να διακονεί με δόσιμο, να διακονεί απαλλαγμένα από οποιαδήποτε αναγκαιότητα βιολογική, να διακονεί ένεκεν του Ευαγγελίου και ένεκεν του Χριστού τον άνθρωπο. Και αυτό είναι το μήνυμα, το οποίο έχει τόσο πολύ ανάγκη η εποχή μας και το έχουνε τόση ανάγκη οι μεταξύ μας σχέσεις. Αυτό που δηλητηριάζει τη ζωή μας είναι το συμφέρον, όποια μορφή και να έχει αυτό.

Οι άνθρωποι ζητούμε και οφείλουμε να ζητούμε σχέσεις ελευθερίας για να μπορούμε να ζούμε τη πραγματική αγάπη και η Εκκλησία του Χριστού με τις διάφορες μορφές, με τις οποίες εκφράζεται μέσα στο κόσμο, όπως και μέσα από αυτό το Ίδρυμα της Παναγίας μας της Φανερωμένης, του Αγίου Πολυκάρπου, δεν κάνει τίποτα άλλο, πάρα να δημιουργεί προϋποθέσεις ελευθερίας για να αναπτύσσεται η αγάπη. Όσοι είναι δοσμένοι σε αυτό το ίδρυμα και σε αυτό το σκοπό, είναι δοσμένοι, ελεύθερα. Γιατί το θέλησαν, γιατί το πίστεψαν ή το ένιωσαν, γιατί αυτό νοηματοδοτεί την ύπαρξή τους και εμπνέει τη ζωή τους και όσο θα υπάρχει αυτό μέσα στη καρδιά όσων διακονούν αυτό τον τρόπο ζωής, τότε και η αγάπη θα ανθίζει και το έργο θα προχωρά και θα προοδεύει. Δεν μπορεί τίποτα να προοδεύσει όταν υπάρχει αγγαρεία. Δεν μπορεί τίποτα να προχωρήσει μπροστά όταν υπάρχει επαγγελματισμός συνδεδεμένος μονάχα με αριθμούς, με απολαβές ή με μετρήσεις ή με οποιεσδήποτε άλλες στοχεύσεις».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανέφερε πως, «έρχεται η Αγία Εκκλησία μας να μας αναδείξει και πάλι με ποιο τρόπο μπορούμε να ζούμε πραγματικά την αγάπη και η αγάπη να μας δίνει χαρά. Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν αγάπη αλλά δε χαίρονται, διακονούν σε δομές, σε νοσοκομεία, σε γηροκομεία, σε διάφορους χώρους, στα σώματα ασφαλείας, σε διάφορες υπηρεσίες κοινωφελείς αλλά δεν έχουν χαρά μέσα τους και αυτό διότι δεν υπάρχει ελευθερία. Μονάχα όταν κανείς λαμβάνει νόημα από την αγάπη, μονάχα τότε μπορεί να δίνει αληθινή και πραγματική αγάπη. Αυτό είναι το μήνυμα που μας δίνουν οι σήμερα εορταζόμενοι Άγιοι Απόστολοι, αυτό το μήνυμα μας δίνει ο ίδιος ο Κύριος μας, Ιησούς Χριστός και αυτή είναι η μεγάλη πρόσκληση και η μεγάλη πρόκληση στη ζωή μας. Ό,τι κάνουμε, ό,τι καλό κάνουμε για να είναι πραγματικά καλό, πρέπει να έχει μέσα του ελευθερία. Χωρίς ελευθερία, δεν υπάρχει τίποτα καλό μέσα στον κόσμο».

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις