Τιμήθηκε η μνήμη της πολιούχου του Λαγκαδά Αγίας Παρασκευής

Λαγκαδά: “Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και καμιά δικαιολογία να ξεχάσουμε τους προγόνους μας”

Με τη δέουσα θρησκευτική ευλάβεια μέσα από διάφορες πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και θρησκευτικές τελετές εορτάστηκε και τιμήθηκε πανηγυρικά η μνήμη της προστάτιδος και πολιούχου και εφόρου του Λαγκαδά Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής με επίκεντρο της εορτής τον ιερό μητροπολιτικό ναό της πόλεως.

Την Κυριακή το απόγευμα και επ΄ ευκαιρία της επετείου μνήμης της συμπληρώσεως 100 ετών από της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του ναού καλλιτεχνική εκδήλωσή μνήμης με θέμα, «100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή 1922 -2022». Το ιστορικό χρονικό των γεγονότων του ξεριζωμού από τις αλησμόνητες πατρίδες ξεδίπλωσε μέσα από την επίκαιρη ομιλία του ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος είχε και την επίβλεψη όλων των εορταστικών εκδηλώσεων του τριημέρου, ενώ εν συνεχεία παρουσιάσθηκε ένα μωσαϊκό με τραγούδια και χορούς με την συμμετοχή της ενώσεως Ποντίων και των Πολιτιστικών Συλλόγων του Λαγκαδά και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Πρωτοψάλτη κ. Γεωργίου Ματθαίου.

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων στην σύντομη ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και καμιά δικαιολογία να ξεχάσουμε τους προγόνους μας αλλά απεναντίας είναι μεγάλο χρέος μας μέσα από διάφορες δράσεις και την καθημερινότητα μας να διατηρούμε αναλλοίωτα τα έθιμα και τον πολιτισμό και γενικότερα κάθε τι που μας συνδέει με το παρελθόν και με όλους εκείνους που αναγκάστηκαν και άφησαν την πατρίδα τους, αναγκαζόμενοι να πάρουν τον πικρό δρόμο της προσφυγιάς, αναζητώντας μία νέα ελπίδα και  φτιάχνοντας την ζωή τους από την αρχή».

Το απογευμα της Δευτέρας τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Μετρών και Αθύρων κ. Δημητρίου και Λαγκαδά κ. Πλάτωνος. Εν συνεχεία υπό τους ήχους της φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου Λαγκαδά και με την συνοδεία τιμητικού αγήματος του Στράτου το οποίο και απέδωσε τις πρέπουσες τιμές, καθώς και ενδεδυμένους νέους και νέες με παραδοσιακές στολές της επαρχίας, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας και του λειψάνου της Αγίας Παρασκευής στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Λαγκαδά ενώ πλήθη πιστών με περισσή πίστη και ευλάβεια συμμετείχε στην λιτανευτική πομπή.

Στην κεντρική πλατεία εψάλει η καθιερωμένη αρτοκλασία μετά το πέρας της οποίας μίλησε επίκαιρα ο Θεοφιλέστατος Ρηγίου αναφερόμενος εκτενώς στο πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής, επισημαίνοντας την μαρτυρία πίστεως που έδωσε το οποίο και πρέπει να είναι παράδειγμα μιμήσεως και δείκτης πορείας για όλους εμάς στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε.

Σήμερα το πρωί τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δημητρίου ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα χαρίσματα της Αγίας Παρασκευής και υπογράμμισε τα κύρια γνωρίσματα του χαρακτήρος και της ζωής της, κάνοντας ειδική αναφορά στην μεγάλη Πίστη που έδειξε υπομένοντας τα επώδυνα μαρτύρια και ομολογώντας Ιησού Χριστό.

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τους παριστάμενους αρχιερείς και ιερείς αλλά και στον απλό κόσμο ανεξαρτήτου ηλικίας οι οποίοι με την παρουσία τους όλο αυτό το διάστημα των λατρευτικών εκδηλώσεων τίμησαν και λάμπρυναν με την παρουσία τους την μνήμη και την εορτή της πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως του Λαγκαδά.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις