Τέλεσε τα Θυρανοίξια του νεόδμητου παρεκκλησίου της Αγίας Άννης

Διδυμοτείχου: “Καταστρέφοντας το περιβάλλον καταστρέφουμε το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών”

Ενώ μαίνεται για τέταρτη ημέρα η καταστροφική πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό της Δαδιάς και με στραμμένη τη σκέψη και την καρδιά του στο γεγονός αυτό ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός την Κυριακή το πρωί ιερούργησε και προσευχήθηκε με ιδιαιτέρα αναφορά για την κατάπαυση του πυρός στον ιερό ενοριακό ναό Προφήτου Ηλιού Κουφοβούνου. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το ευαγγελικό ανάγνωσμα της θεραπείας του παραλυτικού της Καπερναούμ τόνισε ότι η ασθένεια, ο πόνος, η φθορά και η θλίψη είναι καρπός της αμαρτίας τα οποία έρχεται να θεραπεύσει και να επουλώσει ο Χριστός.

«Η αμαρτία είναι πηγή κάθε πνευματικής αναπηρίας. Όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον Θεό τότε απομακρύνεται από την αληθινή ζωή. Μακριά από τον Θεό παραμονεύει ο θάνατος, η κάθε μορφής αγκύλωση, η φθορά και η μιζέρια του πνεύματος και του σώματος. Αυτή τη μιζέρια συναντά σήμερα ο Χριστός στην Καπερναούμ. Είναι η μιζέρια που κάνει τον άνθρωπο προκατειλημμένο, εσωτερικά στείρο, μονόχνωτο, γεμάτο από παρωπίδες. Μακριά από τον Θεό ο άνθρωπος κολλάει σε απόψεις που του παρέχουν επίπλαστη συναισθηματική ασφάλεια, σε κανόνες και καθωσπρεπισμούς που του φτιάχνουν μία εξωτερική βιτρίνα χωρίς όμως να του τακτοποιούν την εσωτερική ακαταστασία. Αιτία κάθε εσωτερικής αναστάτωσης είναι η αμαρτία. Η αμαρτία χωρίζει τον άνθρωπο από τον Θεό. Ο χωρισμός από τον Θεό φέρνει σύγχυση στον νου. Ο άνθρωπος χωρίς Θεό γίνεται ή ανήμερο θηρίο ή ανόητο θύμα. Ο συγχυσμένος νους δεν μπορεί να διακρίνει το σωστό από το λάθος, το σημαντικό από το ανόητο, το θεικό από το δαιμονικό, την πίστη από τη θρησκοληψία, την αληθινή ευσέβεια από την κάλπικη υποκρισία», τόνισε χαρακτηριστικά ο ιεράρχης.

Στη συνέχεια με αφορμή την πυρκαγιά στο Δάσος της Δαδιάς μίλησε για την οικολογική καταστροφή που προκαλεί η εγωιστική διαχείριση του περιβάλλοντος από τον μεταπτωτικό άνθρωπο και συμπλήρωσε ότι καταστρέφοντας το περιβάλλον μας καταστρέφουμε το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τα Θυρανοίξια του νεόδμητου παρεκκλησίου της Αγίας Άννης που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του ενοριακού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλεισσούς Ορεστιάδος. Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη του στο Θεό διότι τον αξιώνει να παραδώσει στην λατρεία του Θεού ένα ακόμη ευκτήριο οίκο. Μιλώντας ωστόσο για το πρόσωπο της Αγίας Άννης τόνισε την αξία της προσευχής, της υπομονής, της ταπεινώσεως και της εμπιστοσύνης στο Θεό που επέδειξαν οι άγιοι Ιωακείμ και Άννα και τους οποίους ευλόγησε ο Θεός να φέρουν στον κόσμο την αειπάρθενο και να αξιωθούν να είναι οι προπάτορες του Κυρίου μας.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

Παρόμοιες δημοσιεύσεις

Οι τελευταίες δημοσιεύσεις